Meer stimuleren, minder reguleren van Europese waterstofindustrie

Essenscia roept namens de chemiesector op tot een grondige herziening van de doelen rond groene waterstof, naar aanleiding van een kritisch rapport van de Europese Rekenkamer over de Europese waterstofstrategie.

Trefwoorden: #essenscia, #Europa, #richtlijn, #strategie, #waterstof

Lees verder

Columns

( Foto: tanaratgraphy - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Rekenkamer is in een net verschenen rapport erg kritisch over de huidige Europese waterstofstrategie.

Onrealistische streefcijfers, te strikte regelgeving en versnipperde financiering zetten een rem op de ontwikkeling van de Europese waterstofeconomie en dreigen de concurrentiekracht van de energie-intensieve industrie verder aan te tasten, aldus dit rapport.

essenscia onderschrijft een aantal belangrijke bevindingen uit het rapport en pleit al geruime tijd voor meer economische realiteitszin in de waterstofplannen.

De huidige Europese waterstofstrategie houdt te weinig rekening met cruciale economische parameters en de internationale concurrentiekracht van de industrie, aldus de sectorfederatie.

Zo bepaalt de Europese RED III-richtlijn dat tegen 2030 42% van alle waterstof die wordt gebruikt in de industrie groene waterstof moet zijn. Tegen 2035 ligt de doelstelling op 65%.

essenscia: "Het is pure utopie om in een tijdspanne van 5 tot 10 jaar alle infrastructuur te bouwen en de productie of import in die mate op te schalen. Ook ligt de kostprijs van groene waterstof 6 tot 8 keer hoger dan die van de huidige waterstof."

"Bij gebrek aan een budgettair kader om industriesectoren te ondersteunen die nu al waterstof gebruiken en die opereren in een internationale markt, is het gevaar dus reëel dat investeringen worden stopgezet of buiten Europa gebeuren."

"Ook zijn de regels rond groene waterstof te stringent en maken het technisch vrijwel onmogelijk om eraan te voldoen. Zo gelden er forse restricties op de invoering van hernieuwbare energie uit andere landen voor waterstofproductie. Maar uit een studie van de Europese Commissie blijkt dat België onvoldoende potentieel heeft voor de productie van hernieuwbare energie voor groene waterstof."

"Daarom zou het economisch zinvoller zijn om in te zetten op alle vormen van koolstofarme waterstof, bijvoorbeeld op basis van nucleaire energie of op basis van aardgas waarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen, maar Europa laat dit niet toe."

De chemiesector vraagt daarom om meer realisme en een beleid dat de waterstofeconomie effectief ondersteunt en stimuleert. Daarbij zijn vier zaken essentieel:

  • Realistische doelen en tijdslijnen die rekening houden met de competitiviteit van de industrie in een globale context.
  • Soepelere regels voor de productie van groene waterstof.
  • Een technologieneutrale aanpak die alle vormen van koolstofarme waterstof erkent.
  • Een duidelijk financieringskader op Europees niveau om het prijsverschil tussen de huidige waterstof en klimaatvriendelijke waterstof op te vangen, om zo een concurrentiehandicap met andere werelddelen te voorkomen.