VUB-astrofysicus onderzoekt ruis in zwaartekrachtgolven

Zwaartekrachtgolven zijn rimpelingen in de ruimtetijd. In het universum zijn dat massieve objecten zoals zwarte gaten en neutronensterren, die de ruimtetijd doen trillen wanneer ze om elkaar heen draaien en uiteindelijk samensmelten.

Trefwoorden: #astrofysicus, #golven, #universum, #VUB, #zwaartekracht

Lees verder

research

( Foto: © Kevin Turbang (VUB) )

ENGINEERINGNET.BE - Deze trillingen, oftewel zwaartekrachtgolven, worden doorheen de ruimte uitgezonden en kunnen, hoewel ze zeer subtiel zijn, met de juiste apparatuur hier op aarde worden gedetecteerd.

Deze waarnemingen geven ons waardevolle inzichten in de eigenschappen en het gedrag van massieve objecten in het universum.

VUB-astrofysicus Kevin Turbang van de onderzoeksgroep Elementary Particle Physics, richtte zijn PhD onderzoek niet alleen op het waarnemen van deze golven, maar ook op het bestuderen van de achtergrondruis die door zwakkere, verder verwijderde bronnen wordt geproduceerd.

Turbang: “Door deze achtergrondruis te analyseren, hopen we een beter beeld te krijgen van de populatie van binaire zwarte gaten en neutronensterren in het universum. Wat dit onderzoek echter bijzonder spannend maakt, is de mogelijkheid om de achtergrondruis te gebruiken om kosmische verschijnselen en processen te ontdekken die teruggaan tot de vroegste fases van het universum, kort na de oerknal.”

Uit onderzoek blijkt echter dat de huidige technologie en analysemethoden nog niet toereikend zijn om deze achtergrondruis nauwkeurig te meten. ​

Om dit te verhelpen, werden nieuwe algoritmes ontwikkeld en kon met gesimuleerde data aantonen dat deze nieuwe analysetechniek veelbelovende resultaten biedt.

Met deze alternatieve benadering zal zodra de meetinfrastructuur beter wordt, de detectietijd aanzienlijk korter worden en de kennis over het universum verder uitbreiden.