Financiële ondersteuning voor twee nieuwe TU/e onderzoeksprojecten

De Nederlandse TU Eindhoven richt zich in twee nieuwe onderzoeksprojecten op de ontwikkeling van zachte-röntgenscatterometrie en hitteschilden van vloeibaar metaal voor toepassing in kernfusie.

Trefwoorden: #kernfusie, #onderzoek, #project, #röntgen

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Zachte-röntgenscatterometrie is een technologie met goede vooruitzichten voor de grootschalige productie van de volgende generatie logica- en geheugenapparaten. 

De technologie lijkt veelbelovend om geometrieën te reconstrueren met een precisie van minder dan een nanometer, vanwege de korte golflengte.

Het brengt ook uitdagingen met zich mee vanwege de lage contrasten van materialen, de beperkte helderheid van bronnen en de belichting van grote volumes.

Dit impliceert computationele uitdagingen voor de onderliggende reconstructie-algoritmen en de Maxwell-solver, zoals lage signaal-ruisverhoudingen en grote rekendomeinen. 

Die uitdagingen worden in dit project aangepakt, onder leiding van hoogleraar Martijn van Beurden (foto links) van TU Eindhoven. De prestaties van de ontwikkelde algoritmen worden uiteindelijk gedemonstreerd op experimentele zachte-röntgen-meetdata.

Een heel ander onderzoeksveld is kernfusie als kosteneffectieve en betrouwbare energiebron, waar hoogleraar Hans van Dommelen (foto rechts) van TU Eindhoven een belangrijke bijdrage aan wil leveren.

Hij richt zich op de vraag hoe de hittebelasting op de reactorwand is te verminderen en de levensduur ervan gewaarborgd kan worden. Mede-aanvragers zijn hoogleraar en faculteitsgenoot Marc Geers en DIFFER.

Een mogelijke oplossing zijn hitteschilden van vloeibaar metaal, waarvoor wolfraamcomponenten met complexe geometrische structuren nodig zijn. Deze zouden gemaakt kunnen worden met een 3D-printproces.

Dit project heeft tot doel een fundamenteel inzicht te verwerven in de evolutie van het materiaal tijdens de verwerking, het additieve productieproces voor wolfraam te ontwikkelen en te optimaliseren, en het potentieel ervan voor de productie van hitteschilden van vloeibaar metaal aan te tonen.

In totaal krijgen zes onderzoeksprojecten van TU Eindhoven 4 miljoen euro financiering van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar ruim 350.000 euro bij.