• 20/06/2012
  • |     BB

Vlaamse regering evalueert 1 jaar Nieuw Industrieel Beleid

'Wij zijn klaar, het is nu aan de industrie om de handschoen op te nemen', aldus Vlaamse regering tijdens colloquium ‘Eén jaar Nieuw Industrieel Beleid’.

Trefwoorden: #industrieel beleid, #Kris Peeters, #Vlaamse regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Kris Peeters )

ENGINEERINGNET.BE -- Een jaar geleden, op 27 mei 2011, keurde de Vlaamse regering het ‘Witboek Nieuw Industrieel Beleid’ goed, een beleidsplan dat de krachtlijnen moet uitzetten om de Vlaamse industrie klaar te stomen voor de toekomst.

Vandaag is het plan volgens de Vlaamse beleidsmakers op kruissnelheid gekomen en evalueerden zij tijdens een colloquium hoe ver het staat met de noodzakelijke ‘transformatie’ van de Vlaamse industrie.

Een eerste vaststelling is alvast dat de opstart van nieuwe industriële activiteiten in Vlaanderen de voorbije periode al te veel overschaduwd is door berichten over sluitingen en saneringen.

Anderzijds heeft FISCH, het Flanders Initiative for Sustainable Chemistry, wel degelijk de rol van voortrekker op zich genomen. Dat innovatieplatform van de chemische industrie verzamelt zo'n 300 organisaties in een breed overleg en heeft geleid tot een sectoraal gedragen strategisch programma voor de transitie naar een meer duurzame (bio)chemie.

De Vlaamse regering ondersteunt FISCH door de financiering van een lichte coördinatiestructuur en een budget voor O&O-projecten van 5 miljoen euro per jaar.
Op het colloquium kwamen ook andere voorbeelden van transformatie aan bod, o.m. vanuit de NIB Oproep ‘Fabriek van de Toekomst’ dat 26 projecten voor transformatie ondersteunt met 8,4 miljoen euro.

Ook werd uitdrukkelijk verwezen naar Flanders’ Care, een project dat 'een bijzondere uitdaging en opportuniteit betekent voor onze industrie'.

"Onze boodschap is duidelijk", aldus de Vlaamse beleidsmakers. "Met het NIB loopt Vlaanderen voorop in Europa, en biedt het een antwoord op de grote uitdaging om een nieuw groeiverhaal te creëren. De transformatie van onze industrie door innovatie is de beste garantie voor een competitieve en duurzame economie."

"Het is echter aan de Vlaamse industrie, de ondernemers voor de industrie van de toekomst, om de handschoen op te nemen voor een innovatiever, groener en socialer groeimodel. Daarvoor moet geïnvesteerd worden in innovatie, en in vernieuwende projecten met sterke clusters".