• 06/08/2012
  • |     BB

Olympisch goud voor België in… belastingen

Voor het tweede opeenvolgende jaar betalen Belgische werknemers de hoogste belastingen in de Europese Unie. Idem voor de arbeidskosten. 5 augustus was bij ons 'Fiscale Bevrijdingsdag'.

Trefwoorden: #Bevrijdingsdag, #ernst young, #Fiscale Bevrijdingsdag

Lees verder

nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- Voor het derde achtereenvolgende jaar is een EU-planning voor 2012 van de “Fiscale Bevrijdingsdagen” voor de doorsnee werknemers in alle 27 EU lidstaten vrijgegeven.

Het onderzoek wordt gepubliceerd door New Direction – Foundation for European Reform en Institut économique Molinari (Parijs) met gegevens afkomstig van Ernst & Young.

Voornaamste conclusie: voor het tweede opeenvolgende jaar betalen Belgische werknemers de hoogste belastingen in de Europese Unie. In 2010 stond België op de tweede plaats, met op nummer één Hongarije, dat inmiddels een vlaktaksregeling heeft ingevoerd.

Zondag, 5 augustus, was de “Fiscale Bevrijdingsdag” voor Belgische werknemers – de theoretische datum waarop men niet meer voor belastingen maar voor eigen zak werkt.

"België lijkt alweer goud te hebben gewonnen… Frankrijk eindigt als tweede, maar met een achtersprong van 10 dagen. Toch lijkt de nieuwgevormde Belgische regering vastbesloten om zich ook de komende jaren glansrijk voor deze categorie te plaatsen", aldus Herwig Joosten, Belastingspecialist bij Ernst & Young België.

"België wint ook goud in de categorie van de hoogste arbeidskosten in Europa. Net zoals bij de 100- en de 200 meter wedstrijden hangen deze medailles onderling samen – waardoor België een minder aantrekkelijk land voor buitenlandse investeringen wordt". Bijvoorbeeld in Brussel geeft een werkgever € 2,45 uit om € 1,- in de zak van een doorsnee werknemer te stoppen – een “werkelijk belastingspercentage van 59,2%.

“Veel Belgen geloven ten onrechte dat op hun salarisstrookje alle op hun salaris ingehouden belastingen vermeld staan. In feite is bijna een derde van wat de overheid int –sociale zekerheidsbijdragen betaald door werkgevers op hun salaris- onzichtbaar voor de werknemers,” zei co-auteur van het rapport James Rogers.


ACHTERGROND

FISCALE BEVRIJDINGSDAGEN 2012 IN EUROPA
Met behulp van een consistente methode in alle 27 EU landen en met gegevens die de fiscale werkelijkheid van werkende mensen weerspiegelt, laat het onderzoek de Fiscale Bevrijdingsdagen voor 2012 zien:
Malta: 11/apr
Cyprus: 10/mei
Ierland: 11/mei
Verenigd Koninkrijk: 22/mei
Bulgarije: 18/mei
Luxemburg: 26/mei
Spanje: 23/mei
Griekenland: 31/mei
Portugal: 3/jun
Denemarken: 6/jun
Slovenië: 7/jun
Polen: 8/jun
Estonia: 11/jun
Finland: 14/jun
Tsjechische Rep.: 18/jun
Litouwen: 18/jun
Netherland: 18/jun
Slovakia: 21/jun
Roemenië: 23/jun
Letland: 25/jun
Italië: 3/jul
Zweden: 8/jul
Duitsland: 12/jul
Hongarije: 13/jul
Oostenrijk: 16/jul
Frankrijk: 26/jul
België: 5/aug