• 14/08/2012

Greenpeace en UGent bekvechten omtrent genetic engineered aardappelen

Rechter verklaart de milieustakingsvordering waarmee Greenpeace de veldproef met genetic engineered- aardappelen probeerde te stoppen, ongegrond.

Trefwoorden: #aardappelen, #greenpeace, #phytophtora infestans, #ugent, #veldproef

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- De Universiteit Gent kan de veldproef voortzetten met de genetic engineered- aardappelen die bestand zijn tegen de aardappelziekte. Dat heeft de Rechtbank in Gent beslist. De rechter verklaarde de milieustakingsvordering waarmee Greenpeace de proef probeerde te stoppen, ongegrond.

Greenpeace dagvaardde de UGent en de Belgische Staat, en probeerde in een procedurepleidooi de rechtbank ervan te overtuigen dat de ministers geen vergunning hadden mogen verlenen voor de veldproef. De rechter oordeelde dat de veldproef niet moet worden stopgezet "omdat de schadelijke gevolgen voor het milieu niet bewezen waren".

Volgens Greenpeace “heeft de rechtbank onze klacht, en de wettelijkheid om in het dossier tussen te komen nochtans ontvankelijk verklaard." De milieuvereniging vindt om die reden de toelating “absurd”. Ze beraadt zich momenteel over een beroep in deze zaak, en hakt eind augustus de knoop door.

Het vonnis stelt wel dat de vergunning meer gemotiveerd had moeten zijn. Maar: “uit niets kan worden afgeleid dat de betrokken Ministers, indien zij de motiveringsverplichting wel (correct) hadden nageleefd ... de gevraagde toelating zouden hebben geweigerd.”

De onderzoekers willen met de veldproef bijdragen tot een meer duurzame Belgische aardappelteelt. Grootschalige teelt van de resistente aardappelen zou kunnen leiden tot 80% reductie van het gebruik van schimmelbestrijdende sproeistoffen in de aardappelteelt.

De schimmelziekte (Phytophthora infestans) veroorzaakt in België elk jaar om en nabij de 55 miljoen euro schade. Die schade bestaat uit kosten voor de bestrijding van de ziekte en kosten als gevolg van opbrengst- en bewaarverliezen. Daarnaast is er de milieudruk die gepaard gaat met het besluiten: landbouwers besproeien hun aardappelplanten vandaag 10-15 keer per seizoen om hun oogst te vrijwaren.


(KV)