• 22/08/2012

Crowdfunding voor onderzoek naar 'solar fuels'

Bedrijf wil met crowdfunding geld inzamelen voor het ontwikkelen van technologie die, met behulp van zonne-energie, CO₂ uit de lucht en waterstof uit water omzet in vloeibare brandstof.

Trefwoorden: #antecy, #crowdfunding, #fotosynthese, #solar fuel, #twente, #zonnebrandstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.NL -- Timo Roestenberg is wetenschapper aan de Universiteit Twente (UT) en betrokken bij het bedrijf Antecy, dat met behulp van crowdfunding geld wil inzamelen voor het ontwikkelen van innovatieve technologie die, met behulp van zonne-energie, CO₂ uit de lucht en waterstof uit water kan omzetten in vloeibare brandstof.

Vanaf april 2011 is Roestenberg binnen de vakgroep Energietechnologie van prof. G. Brem betrokken bij het onderzoek van Antecy naar deze zonne-brandstof, oftewel solar fuels.

Roestenberg legt uit: "Er zijn verschillende biobrandstoffen in omloop, maar het proces om planten – zoals suikerriet- of algen om te zetten in brandstof is niet erg efficiënt. Het converteren van CO₂ en waterstof in brandstof, met behulp van zonne-energie, is veel efficiënter."

"Ik heb me het afgelopen jaar met name gericht op die CO₂ en hoe je die uit de lucht kunt filteren. In de lucht heeft CO₂ een lage concentratie, dit maakt het lastig om het af te vangen. Samen met andere wetenschappers van de Universiteit Twente heb ik hiervoor een CO₂ absorber ontwikkeld. Inmiddels zijn hiervoor al twee patenten aangevraagd."

Wanneer Antecy, via crowdfunding, 100.000 euro heeft ingezameld, wordt gestart met het vervolgonderzoek aan de Universiteit Twente: de ontwikkeling van een Pilot Plant. Dit is een proefopstelling waarmee Antecy de technologie op grotere schaal wil demonstreren.

Roestenberg: "We hopen dat de technologie voor huishoudelijk gebruik binnen vijf jaar optimaal ontwikkeld is. Huishoudens, met zonnepanelen op het dak, kunnen dan automatisch CO₂, met behulp van de overtollige zonne-energie, omzetten in solar fuels. Deze brandstof kunnen de bewoners gebruiken voor hun dagelijkse vervoer."


(KV)