• 21/09/2012

Samsung neemt belang van 3% in ASML

Samsung zal met investering in Nederlandse ASML de kostbare ontwikkeling van de extreme ultraviolet (EUV)-technologie versnellen.

Trefwoorden: #asml, #samsung

Lees verder

b2b

ENGINEERINGNET -- Samsung Electronics Corporation heeft besloten om 779 miljoen euro te investeren in ASML Holding, waarbij het de derde partij wordt met een minderheidsbelang in Europa's grootste chipapparatuurfabrikant. Het doel van Samsung met deze investering is de ontwikkeling van toekomstige chipproductietechnologieën veilig te stellen.

Ook Intel Corporation en TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation) hebben een minderheidsbelang.

ASML is een Nederlands hightechbedrijf en een van 's werelds belangrijkste leveranciers van machines voor de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder steppers en scanners, die worden gebruikt bij het maken van geïntegreerde schakelingen (IC’s of chips).

Intel, TSMC en Samsung hebben nu samen een belang van 23% in ASML, goed voor 3,85 miljard euro in cash. Samsung neemt voor een bedrag van 503 miljoen euro 3% van de aandelen. Verder zal Samsung 276 miljoen euro investeren in R&D op het gebied van next-generationlithografietechnologieën. Samsung heeft gekozen heeft voor een 3% belang in plaats van de 5% die nog beschikbaar was zodat ze het resterende bedrag direct in de R&D van ASML kunnen investeren.

Met deze investering zal Samsung ervoor zorgen dat ASML de kostbare ontwikkeling van de extreme ultraviolet (EUV)-technologie zal versnellen. Deze technologie zal het mogelijk maken om de grootte van de chips te verkleinen en tegelijkertijd de capaciteit en snelheid voor gebruik in mobiele telefoons en tablets te vergroten.

Daarnaast zal ASML zijn inspanning vergroten ten aanzien van de transitie naar een nieuwe chipproductiestandaard die gebaseerd is op 450-millimeter wafers, vergeleken met de huidige 300-millimeter standaard. Deze transitie zal fabrikanten in staat stellen om meer en sneller chips te produceren. Samsung wil deze nieuwe standaard eerder dan gepland gaan gebruiken.


(KV) (foto ASML)