• 21/09/2012
  • |     BB

Doel 3 blijft voorlopig op risiconiveau 1 van de INES-schaal

De 'anomalie' in Doel 3 is nog steeds op het minst ernstige niveau 1 op de INES-schaal ingeschaald. Dat bevestigt FANC-Woordvoerster Karina De Beule: "Maar dat niveau is onder voorbehoud".

Trefwoorden: #doel, #doel 3, #fanc, #INES, #kernenergie, #tihange, #tihange 2

Lees verder

Techniek

( Foto: Eenvandaag )

ENGINEERINGNET -- De barstjes van Doel 3 werden door de Belgische nucleaire controle-instantie FANC begin augustus ingeschaald als niveau 1 op de INES-schaal mee, het minst risicovolle niveau.

Dat is even ernstig als bijvoorbeeld de waarschuwing dat Tihange 2 moet letten op zijn grondwaterverbruik, of dat een meetinstrument met een laagradioactieve bron is gestolen.

Gevraagd om een update van de huidige stand van zaken, bevestigt FANC-woordvoerster Karina De Beule dat dit niveau 1 nog steeds niet is verhoogd.

Karina De Beule: "De indeling op de INES-schaal zoals u ze op onze site vindt is het meest up-to-date. Er staat voor Doel 3 duidelijk vermeld dat het een indeling onder voorbehoud betreft, vermits het rapport dat de exploitant moet indien en waarin hij moet aantonen dat een veilige opstart al dan niet mogelijk zal zijn, tot op vandaag nog niet is ingediend en bijgevolg de evaluatie ervan nog niet gestart is."

"Wat Tihange 2 betreft zijn de metingen nog niet afgerond en heeft het FANC hier dus ook nog geen inschaling gemaakt. Hoe dan ook, beide reactoren zijn non-actief en vormen als dusdanig geen actief risico."


ACHTERGROND
Meer informatie over de niveaus op de INES-schaal:
De nucleaire INES-schaal: hoe werkt dat? – artikel