• 03/10/2012

UTwente optimaliseert opsporingstechniek voor circulerende tumorcellen

De sterfte van kankerpatiënten hangt meestal samen met uitzaaiingen. Om meer te weten over uitzaaingsmechanismen is het vinden van circulerende tumorcellen (CTC) in bloed cruciaal.

Trefwoorden: #circulerende kankercellen, #CTC, #kanker, #onderzoek, #Universiteit Twente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Tycho Scholtens promoveerde op 3 oktober op de techniek om circulerende tumorcellen in het bloed op te sporen. Hij onderzocht hoe de detectietechniek geoptimaliseerd kan worden.

Scholtens is verbonden aan de vakgroep Medical Cell BioPhysics (MCBP) van onderzoeksinstituut MIRA van de Nederlandse Universiteit Twente.

Tycho Scholtens deed onderzoek met de CellTracks TDI, een fluorescentiemicroscoop die binnen de vakgroep MCBP ontwikkeld is. Met de CellTracks TDI is het mogelijk om de uit bloed verrijkte circulerende tumorcellen (CTC) van een patiënt te analyseren.

Echter, de concentratie van CTC in het bloed is zeer laag en tumorcellen lijken sterk op witte bloedcellen. Het was hierdoor tot nu toe een tijdrovende klus om de CTC op te sporen. Scholtens onderzoek maakt de techniek efficiënter.

De CellTracks TDI is een nieuw prototype van de CellTracks microscoop. Scholtens: "De CellTracks TDI heeft een nog hogere gevoeligheid, resolutie en snelheid dan de varianten die al op de markt zijn. Met deze microscoop kunnen we veel duidelijkere afbeeldingen van cellen maken en deze ook automatisch classificeren in bijvoorbeeld een intacte tumorcel of een afstervende tumorcel. Ook is het onderscheid tussen een normale witte bloedcel en een tumorcel sneller te maken."

Naast het automatisch classificeren van bloedcellen, verbeterde Scholtens de techniek op nog twee belangrijke vlakken. Zo ontwikkelde hij een speciale structuur voor het analyse oppervlak. Hierdoor liggen de bloedcellen dichter op elkaar en kunnen ze sneller in beeld worden gebracht.

Daarnaast bedacht Scholtens een methode om overtollige magnetische deeltjes te filteren. Deze magnetische deeltjes worden aan het bloedmonster toegevoegd om de tumorcellen te onderscheiden van de witte bloedcellen. Overtollige magnetische deeltjes werken namelijk verstorend tijdens het afbeelden van de tumorcellen.

Het onderzoek naar de karakterisatie van circulerende tumorcellen gaat verder. Scholtens: "In vervolgonderzoek gaan we werken aan het verder optimaliseren van het onderscheidingsvermogen van de microscoop. Daarnaast gaan we de mogelijkheden onderzoeken om grotere bloedvolumes te analyseren."


(GL) (foto's: UTwente)

Hieronder de volledige figuur: