• 05/10/2012

Veelbelovende 'Delftse' waterzuiveringstechnieken gecombineerd

Twee succesvolle 'Delftse' technieken voor afvalwaterzuivering met bacteriën kunnen nu in principe worden geïntegreerd in één installatie.

Trefwoorden: #anammox, #nereda

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL – Dankzij het onderzoek van Mari Winkler kunnen twee succesvolle 'Delftse' technieken voor de zuivering van afvalwater met bacteriën, Nereda en Anammox, nu in principe worden geïntegreerd in één installatie.

Nereda en Anammox zijn beide zogenaamde 'korrelslib-technologieën' voor de zuivering van afvalwater met bacteriën. De beide succesvolle zuiveringsmethoden zijn (onder meer) aan de TU Delft ontdekt en ontwikkeld. Bij Nereda en Anammox worden compacte korrels gevormd die relatief snel bezinken, wat het zuiveringsproces veel sneller, goedkoper en (energie)efficiënter maakt.

*Kern van het Anammox-proces is een groep bacteriën, die in staat zijn om ammonium zonder zuurstof en een organisch koolstof om te zetten in stikstofgas. In 2011 waren er wereldwijd elf Anammox installaties in werking.

*Kern van het Nereda-proces is, net als bij Anammox, een groep micro-organismen die afvalstoffen omzet in onschadelijke stoffen; in dit geval niet alleen ammonium maar ook fosfaat en organische koolstof. De eerste volle schaal Nereda-installatie werd in mei geopend in Epe.

Probleem was dat het afvalwater voor het Anammox-proces altijd warm moest zijn, omdat de Anammox-bacteriën zich bij lage temperatuur slechts langzaam vermenigvuldigen. Winkler omzeilde dit probleem door in een reactor te kijken naar de competitie tussen enerzijds nitriet oxiderende bacteriën (NOB) en anderzijds ammonium oxiderende bacteriën (Anammox), bij relatief lage temperaturen.

De rode korrels die ontstonden, waren gelokaliseerd in het onderste deel van het slibbed en waren gedomineerd door Anammox-bacteriën. De witte korrels waren gedomineerd door NOB en kwamen na bezinking meer op het bóvenliggende slibbed terecht.

Het bleek mogelijk om surplus-slib selectief uit de bóvenliggende laag te verwijderen en Anammox zo een competitief voordeel te geven over NOB’s. Hierdoor kon ook bij lagere temperaturen een stabiel Anammox-proces worden bedreven.

Eerder dit jaar won Winkler bij de belangrijkste watertechnologiebeurs in Europa (IFAT) de Huber Technology Prize 2012 voor haar werk.


(KV) (foto STW: een Anammox-installatie)