• 11/10/2012
  • |     BB

DEME installeert 100 getijdenturbines van Siemens voor Ierse kust

Consortium met ondermeer DEME Blue Energy sleept contract in de wacht voor project van 100 Siemens-getijdenturbines van 1 MW voor de kust van Noord-Ierland.<br>

Trefwoorden: #deme, #DP Marine Energy, #siemens, #West Islay

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET -- Een consortium van DP Marine Energy Ltd en het Belgische DEME Blue Energy heeft een overeenkomst binnengehaald voor een getijdenenergieproject voor de Noordwestkust van Noord-Ierland.

Het project omvat de bouw van 100 turbines van 1 MW met een verschillende draagstructuur omwille van de variabele diepte van het water.

In het voorontwerp wordt gebruik gemaakt van turbines van Siemens met een horizontale as en drie wieken, gemonteerd op een vaste torenstructuur, of - bij een diepte van meer dan 40 m - op een drijvende draagstructuur.

Het uiteindelijk ontwerp en de keuze van de turbine zijn afhankelijk van de specifieke omstandigheden ter plaatse. Bovendien moet het ontwerp inpasbaar zijn op de plaats waar de turbine moet komen.

Ook milieuoverwegingen spelen hier mee, zoals bepaald tijdens de milieueffectenbeoordeling en op basis van de feedback van andere zeegebruikers en belanghebbenden.

DP Marine Energy Ltd en DEME Blue Energy hebben samen ambitieuze plannen: ze stellen in consortium met elkaar een 'leiderspositie na te streven in het domein van energieontwikkeling op zee in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, in Europa maar ook daarbuiten'.

Het opwekken van elektriciteit uit getijden heeft één groot voordeel, vergeleken met zonne- of windenergie: de grote mate van voorspelbaarheid.


OP DE FOTO
Installatie van een getijdenturbine van Siemens. Dat Duitse bedrijf leverde ondermeer de turbines voor SeaGen, een project van 1,2MW in de Ierse Zee dat 1500 gezinnen van stroom voorziet. De turbines werken met twee grote rotors die bewegen met de sterke stromingen veroorzaakt door eb en vloed.

WEST ISLAY TIDAL ENERGIE PROJECT
DEME werkt ook mee aan het West Islay Tidal Energy Project met een verwachte output van 8MW, in Zuidwest Schotland. Dat wordt in principe opgeleverd in de loop van 2014. Ook daar heeft Siemens een vinger in de pap: het levert niet alleen de turbines, maar nam ook een belang van 10% in turbinebouwer en exploitant Marine Current Turbines.

ACHTERGROND
DEME Blue Energy is een dochteronderneming van de Belgische bagger-, milieu- en waterbouwgroep DEME die wereldwijde faam geniet in een aantal zeer specialistische en complexe waterbouwkundige disciplines.