• 22/10/2012
  • |     BB

Pas afgestudeerde ingenieurs starten vanaf gemiddeld 2.400 euro

Na 4 of 5 jaar hebben ingenieursstudenten hun diploma op zak en kan de zoektocht beginnen. Hoewel: de helft heeft al een contract op zak. Met 2.400 euro bruto als laagste gemiddelde...

Trefwoorden: #ie-net, #job, #romaen, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET.BE -- Ze hebben eindelijk hun diploma op zak, kunnen theoretisch aan de zoektocht naar een eerste job beginnen, maar voor veel ingenieursstudenten hoeft dat zelfs niet meer. Nog voor ze aan de examens beginnen, heeft de helft immers al zijn contract op zak

De resultaten van de startbaanenquête, in september gevoerd door ingenieurskoepel ie-net bij 380 pas afgestudeerde ingenieurs, wijzen uit dat de studiekeuze die ze gemaakt hebben, garant staat voor een succesvolle toekomst.

De helft onder hen had in juni al zijn contract op zak; 14% wil nog een vervolg breien aan hun studietraject en 12% gaat de wetenschappelijke toer op en doctoreert.

"Drie vierde van de jonge ingenieurs die aan het werk zijn, hebben geopteerd voor een job in de privésector, 22% voor de overheid, voornamelijk in onderwijs of onderzoek, 3% is aan de slag in de overheidsadministratie en 2% loopt stage in architectenbureaus", zegt Hans Romaen, gedelegeerd bestuurder van ie-net.

"Doorslaggevend bij de keuze van hun werkgever is vooral de jobinhoud (55%), maar uiteraard scoren ook de doorgroeimogelijkheden (39%), de opleidingsmogelijkheden (35%) en het salaris (35%)."

Korte zoektocht en steeds meer via sociale media
De helft van de ingenieurs die aan de slag is, is rond april begonnen met het zoeken naar een job. Hun zoektocht duurt dus gemiddeld zo'n twee maanden. Het meest gebruikte zoekkanaal zijn jobbeurzen met 73%.

Opmerkelijk is de sterke stijging van de sociale media. In 2009 zocht slechts 5% van de jonge ingenieurs zijn weg naar een eerste job via facebook of linked-in. Dit jaar is dat aantal verdrievoudigd en gestegen naar 16%.

"Sociale media dringen overal door en het is dus vanzelfsprekend dat deze kanalen ook voor het zoeken naar werk ingeschakeld worden. Dankzij een mix van deze sociale kanalen kan je heel wat informatie verzamelen, maar je moet er uiteraard ook rekening mee houden dat de werkgever over dezelfde mogelijkheden beschikt." verklaart Hans Romaen.

Bijna 3 op de 10 (28%) jonge ingenieurs heeft zijn job ook effectief gevonden op een jobbeurs. Bij 15% kwam de werkgever zélf aan de deur kloppen en 13% heeft zijn contract dankzij een spontane sollicitatie of via een selectiebureau.

Eerst waardering, aub, dan pas geld
Erkenning en waardering, dat is waarvoor jongeren zich inzetten op het werk. Voor 61% van de deelnemers is dit zeer belangrijk. Andere redenen om zich in te zetten, zijn de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden.

Respectievelijk 42% en 41% van de jonge ingenieurs geven aan dat dit zeer belangrijk is. De omvang van het salaris is slechts voor 15% een zeer belangrijke motivatie tot werken.

Bij aanvang van hun carrière verdient een burgerlijk ingenieur in de privé-sector gemiddeld 2.600 euro (bruto/maand), een industrieel ingenieur 2.400 euro. De overheid betaalt 3.100 euro (bruto/maand- excl. doctorandi) en doctorandi ontvangen 1.850 euro (bruto=netto).

Kiezen voor zekerheid
"Het kiezen voor de studies van ingenieur is een weloverwogen keuze. 98% van de jongeren geeft aan dat ze hiervoor gekozen hebben omdat ze gepassioneerd zijn door wetenschap en techniek. 93% zegt dat het een beroep is dat hen écht boeit. Voor 91% was de brede waaier aan jobs doorslaggevend." stelt Hans Romaen.

"Het is dus niet verwonderlijk dat 84% onder hen dezelfde studiekeuze zou maken."


ACHTERGROND
De 'Startbaanenquête' is een enquête gevoerd door ie-net. Ze werd gevoerd in september 2012 bij ruim 1.700 bio-, burgerlijk en industrieel ingenieurs. 382 enquêtes voldeden aan de kwaliteitscontrole en werden verwerkt in de resultaten.


Heeft u een ingenieursvacature? Plaats uw jobaanbieding online voor slechts 295 euro per maand op Engineeringnet.be + MSN.be + Careerbuilder.be !
Info: Jobaanbieding plaatsen