• 14/11/2012
  • |     BB

Smart farming: moet de veehouder een productiemanager worden?

Op Eurotier, de Duitse vakbeurs voor de veehouderij, wordt dit jaar een indrukwekkend aantal innovaties verwacht. Wij pikten er voor u het Europese 'Biobusiness'-project uit.

Trefwoorden: #Biobusiness, #Eurotier, #recision Livestock Farming, #Smart farming

Lees verder

Magazine

( Foto: Eurotier, pigs sound detection )

ENGINEERINGNET -- Moet de veehouder van morgen meer productiemanager dan landbouwer zijn? Daar gaat het naar toe, als we de onderzoekers van het Europese 'Biobusiness'-project mogen geloven.

Hun argumenten laten zich alleszins moeilijk weerleggen: 'Doordat het aantal landen en bevolkingsgroepen dat toegang krijgt tot vlees alsmaar toeneemt, zal de vraag naar dierlijke producten in de volgende decennia blijven stijgen'. Een onafwendbare evolutie dus, waarvoor gepaste instrumenten én nieuwe productiemethodes nodig zijn.

'Biobusiness' is een 4-jaar durend EU-project waarin 10 partners uit de academische wereld en de industrie nauw met elkaar samenwerken om jonge onderzoekers op te leiden in de discipline van gedragsmonitoring, het opsporen van ziekten en procesmonitoring bij de veeproductie.

Maar de achterliggende gedachte van Europa is ambitieuzer dan dat. De bedoeling is veehouderij voor een stuk te automatiseren via de modernste technologieën. In het vakjargon heet dat 'smart farming' of ook 'Precision Livestock Farming'.

'Smart farming' is gebaseerd op het gebruik van state-of-the-art monitoringsystemen - bijvoorbeeld via beeld- en geluidsanalysetechnieken - om de gezondheid van landbouwdieren beter op te volgen en mogelijke ziekten vroegtijdig op te sporen.

Doordat dit proces geautomatiseerd verloopt, kan de veehouder op ieder moment beschikken over de laatste precieze informatie van zijn dieren, wat hem toelaat om tijdig of proactief in te grijpen en zijn stal op een meer efficiënte manier te runnen.

Er zitten, nog steeds volgens de 'Biobusiness'-researchers, flink wat voordelen vast aan smart farming. De pluspunten van schaalgrootte bijvoorbeeld. Door de technologie naar de stal te brengen, kan de veehouder grotere groepen dieren houden terwijl hij tegelijk in staat is de individuele gezondheid van elke dier afzonderlijk op te volgen.

De onderzoekers waarschuwen: 'gezien de verwachte stijgende vraag naar vlees zullen 'er hoe dan ook betere en veiliger productiemethodes nodig die een intensievere veehouderij toelaten, in combinatie met een lager risico op dierlijke ziekten. Tegelijk zullen, om aan de nieuwe milieuvereisten te voldoen, die productiemethodes voldoende rekening moeten houden met de gezondheid en het welzijn van de landbouwdieren.'

Er zitten naar verluidt al enkele concrete producten in de pijplijn. Dat is het geval met een automatische monitor die via beeldanalyse pootgebreken bij melkkoeien vroegtijdig kan opsporen of een instrument dat ingrijpt wanneer agressief gedrag bij varkens gedetecteerd wordt.

Ook bij de automatiseerders beweegt er wat. In een recent rapport gaf bijvoorbeeld ABN Amro nog een welgemeend advies aan de door de crisis geplaagde high-tech bedrijven en systeemintegratoren in Nederland: 'Ga voor de agro werken'. Dat spreekt boekdelen…


ACHTERGROND
Eurotier, van 13 tot 16 november 2012, Hannover

LEES OOK:
Advies aan hightech-bedrijven: "Ga voor de agro werken" – artikel