• 29/10/2012
  • |     BB

De overname van NedCar door VDL: een droomscenario?

De Nederlandse Nedcar-autofabriek is overgenomen door het Nederlandse VDL. Een toeleverancier die zelf autobouwer wordt: het is geen evident scenario. Of toch wel? Hoe pakt VDL het aan?

Trefwoorden: #Mitsubishi, #nedcar, #vdl, #vdl group, #vdl nedcar

Lees verder

Nieuws

( Foto: VDL )

ENGINEERINGNET.BE -- Op 1 oktober 2012 maakte VDL vanuit zijn hoofdkwartier in Eindhoven het goede nieuws wereldkundig: Nedcar is gered!

De Nederlandse media spraken meteen van een 'droomscenario'. De vakbonden zijn heel wat voorzichtiger: zij stellen de overname 'geweldig' te vinden, maar verre van euforisch te zijn, en wijzen op de kwetsbaarheid van de nieuwe bedrijfsconstructie, die volgens hen te sterk afhankelijk is van één autobouwer.

VDL komt alvast niet onbeslagen ten ijs. Om te beginnen had VDL begin oktober al een getekend contract op zak van de BMW Group om vanaf de tweede helft van 2014 de Mini te bouwen.

Bovendien is het bedrijf al jaren leverancier van onderdelen, complexe samenstellingen en complete systemen aan de voertuig- en truckindustrie, ontwerpt en bouwt het volledige, sterk geautomatiseerde productielijnen en staat het, als enige producent van bussen in Nederland, zelfs te boek als één van de grootste spelers in Europa.

Mede daarom ziet VDL naar eigen zeggen 'veel synergie-effecten'. Dat zijn er inderdaad heel wat, want het bedrijf is als technisch toeleverancier al jaren kind aan huis bij veel autofabrieken.

Bovendien wordt het nieuwe VDL Nedcar ingepast in een toch vrij unieke bedrijvenstructuur. Zo bestaat de hele VDL Group uit in totaal 81 werkmaatschappijen, verspreid over 18 landen en met zo'n 7.600 medewerkers. Elk van deze werkmaatschappijen functioneert niet alleen zelfstandig, maar is ook ten volle verantwoordelijk voor de behaalde bedrijfsresultaten. Ook VDL Nedcar wordt in die structuur ingepast als 'onafhankelijke werkmaatschappij', en zal dus zelfstandig zijn eigen boontjes moeten doppen.

Maar hoe dan ook: de doorstart is een feit. Per 1 januari 2013 wordt het bedrijf, onder de naam VDL Nedcar, een onafhankelijk autoproducent die als 'Vehicle Contract Manufacturer' in opdracht van derden auto’s zal bouwen.

De overeenkomst om dat mogelijk te maken is met Mitsubishi Motors begin oktober getekend, en de overdracht van de aandelen zal op 14 december 2012 plaatsvinden. De nieuwe eigenaar mikt voor de toekomst alvast op méér opdrachtgevers, en stelt in de media de huidige fabriek structureel te willen ombouwen zodat die ook voor andere merken flexibel kan produceren.

Hoe overbrugt VDL Nedcar de periode van inactiviteit tot half 2014? Dat verloopt gefaseerd. "Vanaf 1 januari 2013 tot tweede helft 2014 zullen de productielijnen bij VDL Nedcar omgebouwd en ingericht worden voor de productie van de Mini", laat het bedrijf weten.

"Alle 1.500 medewerkers zullen daarom eerst per 1 januari 2013 moeten gaan stempelen (collectief ontslag). Daarna zullen ze gefaseerd, naarmate de bedrijfsactiviteiten toenemen, terug in dienst komen (uiterlijk per 1 januari 2015)."

De werkloosheidsuitkering wordt door VDL Nedcar aangevuld tot 100% van hun huidige salaris. "Werk en inkomen zijn voor alle medewerkers dus volledig gegarandeerd", stelt VDL Nedcar op zijn website. "Naast de medewerkers die nodig zijn voor het herinrichten van de fabriek en het installeren van nieuwe productieprocessen, zullen er ook medewerkers worden gedetacheerd bij andere bedrijven binnen de VDL Groep. Voor de overige medewerkers wordt werk gezocht bij bedrijven buiten de VDL Groep."


ACHTERGROND
NedCar te Born is de enige grote autofabriek in Nederland. De fabriek heeft een capaciteit voor de productie van circa 200.000 auto’s per jaar, op basis van tweeploegendiensten. NedCar, met een bedrijfsoppervlakte van ruim 300.000 m², maakt gebruik van een sterk geautomatiseerd productieproces (meer dan 700 industriële robots). Sinds de start in 1967 zijn ruim 4,6 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart en Mitsubishi) in Born gebouwd. In 2001 werd NedCar een 100% dochtermaatschappij van Mitsubishi Motors Corporation. Begin februari 2012 maakte Mitsubishi bekend per eind 2012 te stoppen met de productie in Born.