• 06/11/2012
  • |     BB

ESA besteedt technisch onderhoud grootste Europese locatie uit aan Cofely

Cofely Benelux is er in geslaagd een contract van 3 miljoen euro binnen te halen om de technische installaties van ESA's ESTEC-onderzoekscentrum in Noordwijk te onderhouden.

Trefwoorden: #cofely, #esa, #ESTEC, #noordwijk, #onderhoud, #Saugere, #Sinéchal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cofely )

ENGINEERINGNET -- De Europese ruimtevaartorganisatie ESA geeft het beheer en onderhoud van de technische installaties van zijn ESTEC-centrum – het ' European Space Research and Technology Centre' - in het Nederlandse Noordwijk voortaan uit handen.

Dat meldt technisch dienstverlener Cofely Benelux. Dat bedrijf heeft het onderhouds- en beheerscontract na een tender in de wacht gesleept. Contractwaarde: meer dan 3 miljoen euro, looptijd: drie jaar 'met een maximum van zeven jaar'.

Het is alleszins een schitterende referentie voor de Benelux-dienstverlener: ESTEC is de grootste locatie en staat te boek als het technische hart van ESA. In deze kraamkamer van Europese ruimtevaartactiviteiten worden de meeste ESA-projecten geboren en door verschillende fasen van hun ontwikkeling geleid.

Behalve het onderhoud en beheer van de 'gebouwgebonden' installaties op het complex wordt Cofely verantwoordelijk voor het bouwkundig onderhoud, projecten en renovaties, evenals een aantal kleinere projecten, zoals de technische afstellingen ter voorbereiding van satelliettesten.

Een team van 40 deskundigen zal hiervoor naar verluidt op locatie aanwezig zijn. In totaal stuurt het bedrijf 50 onderaannemers aan. In het prestatiecontract zijn duidelijke doelstellingen afgesproken op basis van prestatie-indicatoren waaraan de technische installaties moeten voldoen.

Vooral de ervaring van Cofely met bedrijfskritische processen blijkt een grote rol gespeeld te hebben in de toewijzingsprocedure van het contract. Jean-Claude Saugere, Head of ESA/ESTEC Facility Management Division in dat verband: “ESA is op basis van een competitieve Europese tender met Cofely in zee gegaan.”

En ESA had al ervaring met de werkwijze van de Cofely-organisatie. Xavier Sinéchal, CEO van Cofely Benelux: “ We zijn momenteel ook verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van andere ESA-vestigingen in Europa, zoals het Europese hoofdkantoor in Parijs.”

Het ESTEC- onderzoekcentrum omvat een terrein van ruim 44 hectare en testfaciliteiten voor satellieten, laboratoria, werkplaatsen, kantoor en sportvoorzieningen voor meer dan 2.700 medewerkers.