• 22/11/2012
  • |     BB

Sociale media onderdeel van test nucleaire noodplannen Tihange

Sociale media krijgen tijdens Oefening Pégase 2012 rol toebedeeld om voeling te houden met wat er leeft bij de bevolking en informatie te verstrekken in geval van nucleair incident.

Trefwoorden: #electrabel, #pegase, #pegase 2012, #tihange

Lees verder

Techniek

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Op 20 en 21 november 2012 vond een nucleaire oefening van grote omvang plaats voor de simulatie van een incident in de nucleaire centrale van Electrabel in Tihange.

Het opzet van Oefening Pégase 2012 was dat honderden medewerkers van gemeentelijke, provinciale, regionale en federale overheden, interventiediensten en uitbater Electrabel samen hun noodprocedures uittestten.

Enkele geteste elementen waren het gebruik van een nieuwe operationele opdeling van de noodplanzones om een efficiënter tactische benadering toe te laten; de mobilisatie en rotatie van het personeel en het gebruik van sociale media, geïntegreerd in een oefening van deze omvang met als doel dat de verantwoordelijken sneller kennis nemen van wat er leeft bij de bevolking.

Van de andere kant simuleerden studenten van het Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales de mediadruk waarmee alle verantwoordelijken moeten omgaan.

Al bij al naar verluidt 'een intense en leerrijke oefening die toelaat om de informatie aan de bevolking en de veiligheid verder te verbeteren'.

Maar er worden nog geen conclusies aan verbonden. Die komen er eerst na een grondige evaluatie van de oefening 'die in de komende weken zal plaatsvinden om samen nuttige lessen te trekken voor het verbeteren van de veiligheid en het informeren van de bevolking'.