• 06/03/2013
  • |     BB

Twee incidenten met hulpvoedingswaterkringen in kerncentrale Doel

De afgelopen maand deden zich in de kerncentrales Doel 1 en 2 twee incidenten voor met de hulpvoedingswaterkringen. Allebei niveau 1 op de INES schaal. Dat meldt FANC.

Trefwoorden: #doel 1, #doel 2, #kerncentrale, #pomp, #waterkring

Lees verder

Techniek

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE -- Op 14 februari meldde de nucleaire waakhond FANC dat tijdens een maandelijkse test van een hulpvoedingswater turbopomp van Doel 2, werd vastgesteld dat de pomp een afwijkende druk aangaf.

Bij de herkwalificatie van de drukmeting bleek dat niet de drukmeting verkeerd was, maar dat de pomp een werkelijke druk leverde die onder de minimum toegelaten waarde lag.

De nodige correctieve acties werden onmiddellijk genomen en de pomp werd na herstelling terug beschikbaar verklaard.

En veertien dagen later, op 28 februari is de centrale Doel 1 gestopt voor een herstelling van een klein stoomlek op de secundaire kring. Bij deze stop moeten de uitlijning van een aantal veiligheidssystemen aangepast worden.

Door een fout bij het uitlijnen van de bijvulling van de hulpvoedingswaterkring (afsluiter werd in een verkeerde stand geplaatst) werd de automatische bijvulmogelijkheid van de hulpvoedingswaterkring verhinderd.

Hierdoor zou een manuele actie bijkomend nodig zijn om deze bijvulling te doen starten. Deze hulpvoedingswaterkring moet in geval van een ongeval voldoende water leveren aan de stoomgeneratoren om de restwarmte uit de kern af te voeren. De verkeerde uitlijning werd na een dag ontdekt en onmiddellijk hersteld.

Beide voorvallen zijn geclassificeerd als een niveau 1 op de INES schaal. Ze hebben dus geen enkele invloed gehad op het welzijn en de gezondheid van de medewerkers, omwonenden en omgeving.