• 26/03/2013
  • |     BB

Electrabel rondt door FANC geëist bijkomend onderzoek Tihange 2 af

Electrabel meldt de resultaten van de bijkomende testen en analyses met betrekking tot het reactorvat van Tihange 2 bij het FANC te hebben ingediend. Die voor Doel 3 volgen eind april.

Trefwoorden: #doel 3, #electrabel, #fanc, #tihange, #tihange 2

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel, © Alain Pierot )

ENGINEERINGNET.BE - Deze week maandag (25 maart 2013) heeft Electrabel de resultaten van de bijkomende testen en analyses met betrekking tot het reactorvat van Tihange 2 ingediend. Voor Doel 3 is dat nog niet het geval, die zullen naar verluidt 'voor eind april' overgemaakt worden.

Het gaat om de bijkomende testen die de nucleaire waakhond FANC geëist had, vooraleer zijn definitieve beslissing te nemen over het advies dat het aan de overheid zal geven om de beide centrales al dan niet terug op te starten.

De beide centrales zijn vorig jaar stilgelegd nadat tijdens een inspectie een aantal anomalieën in de wand van de reactorvaten - de beruchte 'scheurtjes' - waren ontdekt. Volgens exploitant Electrabel gaat het om 'productie-eigen' waterstofinsluitingen in het metaal, die geen extra veiligheidsrisico vormen.

Op 5 december 2012 diende Electrabel bij het FANC een dossier in met de resultaten van zijn eigen technische onderzoek. Het Agentschap liet enkele weken later weten inderdaad 'geen elementen te zien die op een definitieve sluiting van de centrales zouden wijzen', maar eiste toch bijkomende informatie en testen.

De vragen van het FANC omvatten meer bepaald het uitvoeren van druktesten in het primaire circuit van Doel 3 en Tihange 2 en van mechanische testen van het materiaal.

Dat bijkomende onderzoek is nu, althans voor Tihange 2, dus afgerond. In een persmededeling herinnert Electrabel er aan dat de 'definitieve beslissing over de heropstart aan de autoriteiten toebehoort'.

FANC-topman Jan Bens bevestigde overigens onlangs nog in de Kamer dat de scheurtjes naar zijn mening al sinds de bouw van de reactorvaten in 1974 in het metaal zitten.