• 26/11/2012

Volgens Agoria kost insourcen IT-diensten jobs en BTW-inkomsten

Agoria: “Cijfers overheidsvakbonden over insourcen IT-personeel kloppen niet”

Trefwoorden: #egov, #ict, #insourcen, #overheid

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Volgens de vakbonden kan de Vlaamse overheid om en bij de 15 miljoen euro besparen door contracten van externe IT’ers op te zeggen en deze te vervangen door internen.

Technologiefederatie Agoria noemt deze cijfers, over het ‘insourcen’ van IT-diensten, verkeerd. Door een insourcing van IT-diensten, zullen volgens Agoria honderden jobs bij privébedrijven sneuvelen, en zal de federale overheid enkele miljoenen BTW-inkomsten mislopen.

Baudouin Corlùy, directeur van de ICT-sector van Agoria:“De overheidsvakbonden vergeten een aantal kostenelementen in hun berekeningen.”

Ongeveer de helft van deze zogenaamde 'besparing' zou teniet gedaan worden door gederfde minderinkomsten voor de schatkist, zegt hij. Bovendien, benadrukt hij, houdt de vakbond geen rekening met een reeks andere elementen:

a) De kosten die de overheid moet maken om mensen te recruteren worden in de kostenvergelijking van de vakbonden niet meegenomen.
b) De kosten die de privésector moet maken om te antwoorden op openbare aanbestedingen en die de overheid zelf niet moet maken, worden daarentegen wél meegenomen.
c) Het feit dat de privésector resultaatgaranties levert en de ICT-overheidsdiensten niet.
d) Het feit dat de winnende partij bij openbare aanbestedingen een zeer hoge mate van aansprakelijkheid moet aangaan en de overheid niet. Hierbij komen overigens hoge boete- en penaliteitsclausules indien de vooropgestelde resultaten niet (op tijd) worden gerealiseerd.
e) Het feit dat de gemiddelde productiviteit van een privémedewerker uit de ICT-sector hoger ligt dan die van een ICT-ambtenaar: het gevolg van schaaleffecten, netwerkeffecten en opleidingseffecten.
f)  Het sociaal passief dat de overheid opbouwt door zelf ICT-ambenaren in dienst te nemen. Bovendien beschikt de overheid hierdoor over minder flexibiliteit wanneer er door technologische en commerciële evoluties plots andere profielen dienen ingezet te worden.

“Wie deze elementen mee in rekening neemt, zal een totaal ander kostenplaatje zien,” zegt Corlùy.

“Het is geen toeval dat overal in de wereld overheden en privébedrijven hun eigen ICT-activiteiten outsourcen.” (...) “Het voorstel van de vakbonden gaat compleet de andere weg op. Zij willen de ICT-activiteiten ‘hernationaliseren’.”

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Insourcen staat haaks op een slankere overheid en dit geldt voor alle mogelijke diensten, inclusief de ICT-diensten.”


(KV) (foto Agoria: B. Corlùy)