• 06/12/2012

Europa bestraft bouwers van CRT-beeldbuizen voor kartelvorming

Europees concurrentiecommissaris Joaquin Almunia: “Deze kartels hanteerden de schadelijkste anticoncurrentiële praktijken om prijzen af te spreken en de markt te verdelen."

Trefwoorden: #Almunia, #beeldbuis, #Chunghwa, #crt, #CRT, #europa, #LG Electronics, #monitor, #MTPD, #Panasonic, #Panasonic, #Philips, #Samsung, #Technicolor, #Toshiba, #tv

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Zeven groepen bedrijven die CRT-beeldbuizen maakten zijn beboet voor kartelvorming tussen 1996 en 2006. Ze moeten 1,47 miljard betalen.

Tijdens die periode maakten deze bedrijven prijsafspraken, verdeelden de markt, wezen zichzelf klanten toe en beperkten hun productie. Een van de kartels wordt gelinkt aan tv-toestellen, een ander aan beeldbuizen.

Chunghwa, LG Electronics, Philips en Samsung SDI waren actief in beide kartels. Panasonic, Toshiba, MTPD (nu onderdeel van Panasonic) en Technicolor namen enkel deel aan het beeldbuizenkartel.

Chunghwa heeft volledige immuniteit gekregen omdat zij het bestaan van de kartels aan Europa hebben geopenbaard. Daardoor ontsnappen ze aan boetes die in totaal oplopen tot 17 miljoen euro.

“De kartels voor CRT-buizen zijn typevoorbeelden voor kartels. Ze vertonen al het slechtste van anticoncurrentieel gedrag dat in Europa verboden is”, zegt Joaquin Almunia, de concurrentiecommissaris, in een mededeling.

“CRT-buizen waren een zeer belangrijk onderdeel in het maken van televisies en computerschermen. Ze maakten 50 tot 70 procent uit van de totale prijs van een televisie. Dat geeft een beeld op de schade die dit illegaal gedrag berokkend heeft aan zowel tv- als computerschermmakers in de EU en uiteindelijk ook aan de consumenten.”

De Europese commissie heeft de kartels benoemd tot ‘enkele van de meest georganiseerde kartels die de Commissie heeft onderzocht’. En ze zegt ook dat de betrokkenen ‘de schadelijkste anticoncurrentiële praktijken hanteerden om prijzen af te spreken, markten te verdelen, klanten te verdelen, afspraken te maken over capaciteit en om gevoelige informatie uit te wisselen’.

De Commissie vond tijdens zijn onderzoek documenten die aantonen dat de betrokken bedrijven goed wisten dat ze de wet overtraden. Een ervan zei zelfs dat ‘iedereen verzocht wordt om alles geheim te houden omdat er ernstige schade zou zijn als de klanten en de Europese Commissie het zouden ontdekken’. Een ander document verzocht de lezer om het document te vernietigen na lezing.


(bron: ZDNet, Jibbe Van Oost)