• 15/11/2012

België zet stap richting materialen voor vernietiging van stikstofoxiden

KULeuven en UGent ontdekken dat heteropolyzuren stikstofoxiden vangen en nadien gecontroleerd weer afgeven voor verwerking.

Trefwoorden: #heteropolyzuren, #KULeuven, #stikstofoxiden, #UGent

Lees verder

research

( Foto: Wiley Online Library )

ENGINEERINGNET.BE -- Wetenschappers van de KU Leuven en de UGent ontdekten een manier om de uitstoot van stikstofoxiden drastisch te verminderen.

Verbrandingsmotoren, zoals deze in auto's, vormen deze stikstofoxiden, die symbolisch worden aangeduid als NOx. Deze stoffen dragen bij tot zure regen en de vorming van ozon, en zijn dus schadelijk voor mens en milieu.

Om de uitstoot van NOx te verminderen zoeken wetenschappers onder meer naar materialen die deze uitlaatgassen vangen. Onderzoekers van KU Leuven en UGent ontdekten dat daarbij een belangrijke rol kan zijn weggelegd voor heteropolyzuren. Ze zijn namelijk bijzonder goedkoop, hebben een hoge opslagcapaciteit voor stikstofoxiden en kunnen de opgeslagen NOx makkelijk terug vrijgeven voor verdere verwerking.

Leuvense onderzoekers (van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse) synthetiseerden de materialen. Nadat ze dit hadden gedaan, konden zij aan de hand van geavanceerde spectroscopische technieken de moleculaire structuur tijdens verschillende momenten van het proces vastleggen. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat de schadelijke gassen kunnen worden opgeslagen of terug afgegeven, dit afhankelijk van de temperatuur.

Het achterliggende mechanisme werd ontrafeld door de Gentse onderzoekers, van het Centrum voor Moleculaire Modellering. Daartoe voerden ze computersimulaties uit op de High Performance Computer van UGent. Zo konden de wetenschappers vaststellen dat de mobiliteit van opgeslagen en vrijgegeven moleculen tijdens het proces de sleutel is voor opslag of vrijgave van NOx.

--> Het artikel daaromtrent in ‘Angewandte Chemie – International Edition’ vindt u op: http://onlinelibrary.wiley.com.


(KV)