• 12/12/2012
  • |     BB

Big data: het is aanpassen of bezwijken voor IT-organisaties

Alain Sohet (EMC): "IT-organisaties staan voor de keuze: bezwijken onder de informatie-overload of stappen ondernemen om waarde te halen uit de enorme hoeveelheid data."

Trefwoorden: #big data, #emc, #Sohet

Lees verder

Nieuws

( Foto: EMC, Alain Sohet )

ENGINEERINGNET -- 'De digitale wereld is ontstaan in de ontwikkelde landen, maar binnenkort nemen de opkomende economieën het roer over naarmate het aandeel van hun bevolking in het digitale universum groeit'.

Tot die conclusie komt EMC Corporation op basis van een studie die ze liet uitvoeren naar de zogenaamde 'Big Data Gap'. Dat is de kloof tussen de hoeveelheid data die vandaag al wordt geanalyseerd en de hoeveelheid data waarvan de waarde nog niet is bepaald.

Volgens EMC blijft het aandeel van de opkomende landen in de digitale wereld stijgen. Dat aandeel was 23% in 2010, maar is in 2012 al gestegen tot 36% en zal tegen 2020 doorgroeien naar 62%.

China alleen al zal dan goed zijn van 22% van alle gegenereerde data. Dat heeft alles te maken met de beschikbaarheid van internet en sociale media die snel toeneemt in landen zoals China en India.

Nog een vaststelling: het digitale universum is de afgelopen twee jaar in omvang verdubbeld naar 2,8 zettabytes en zal 40 zettabytes groot zijn in 2020, wat neerkomt op een vervijftienvoudiging.

Concreet betekent dit gemiddeld 5,247GB data per persoon op aarde. De wereldwijd opgeslagen informatie groeit dus sneller dan verwacht en die trend blijft aanhouden: EMC verwacht dat de hoeveelheid data in de wereld iedere twee jaar verdubbelt.

West-Europa is momenteel goed voor 19 procent van de totale hoeveelheid opgeslagen digitale data. Als we in 2020 alle data in West-Europa zouden printen op papier, kunnen we een stapel boeken maken die zo hoog is als 6,5 biljoen Eiffeltorens.

Big Data gaat over het extraheren van toegevoegde waarde uit grote volumes data die nog niet werden bewerkt. Maar de nieuwe gegevens bestaan voornamelijk uit ongestructureerde data waarover weinig bekend is.

De toegevoegde waarde van Big Data is het toepassen van nieuwe technologieën om precies daaruit economische waarde te halen. Momenteel is 23 procent geschikt voor Big Data-toepassingen mits het gelabeld en geanalyseerd is. Maar dat is slechts met 3 procent het geval. Een nog kleiner percentage is daadwerkelijk geanalyseerd.

Alain Sohet, Country Manager Belux bij EMC: “In een tijd waar de omvang en complexiteit van bedrijven die veel data creëren toeneemt, worden IT-organisaties voor een keuze gesteld. Ze kunnen bezwijken aan de informatie-overload of ze nemen stappen om waarde te halen uit de enorme hoeveelheid data."

"Dit onderzoek onderstreept de enorme Big Data kans voor bedrijven als ze niet alleen de voordelen identificeren, maar ook het belang inzien van het gebruik van het digitale universum met de juiste technologie, databeveiliging en IT-vaardigheden."