• 02/01/2013
  • |     BB

Minder vervuiling in de Vlaamse lucht, maar...

Een derde van de Vlaamse bevolking was in 2011 nog steeds blootgesteld aan te veel dagen met hoge fijnstofconcentraties. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Trefwoorden: #fijnstof, #Joaquin, #Vlaamse Milieumaatschappij, #vmm

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sleurs )

ENGINEERINGNET.BE – Globaal gezien doen we het niet slecht in Vlaanderen: de luchtkwaliteit verbeterde de laatste tien jaar en de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen nam af.

'Toch wordt een derde van de Vlaamse bevolking in 2011 nog steeds blootgesteld aan te veel dagen met hoge fijnstofconcentraties. In 2000 ging het wel nog om meer dan de helft van de Vlamingen'. Dat meldt VMM - de Vlaamse Milieumaatschappij - in zijn recentste rapporten 'Luchtkwaliteit in Vlaanderen 2011' en 'Lozingen in de lucht 2000-2011'.

'Het gaat gelukkig wel duidelijk de goede richting uit, want in 2000 ging het nog om meer dan de helft van de Vlamingen. De verbeterde luchtkwaliteit gaat gepaard met een daling tussen 2000 en 2011 in de uitstoot van primair of rechtstreeks uitgestoten fijn stof (PM10) met een kwart'.

Uit de rapporten blijkt ook dat de jaargemiddelde waarden voor fijn stof in 2011 aan de Europese doelstellingen voldeden. Door ongunstige meteorologische omstandigheden waren er wel meer overschrijdingen van de Europese daggrenswaarden dan in 2010.

Het Vlaamse luchtkwaliteitsplan moet ervoor zorgen dat de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2) tegen 2015 gehaald wordt.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil met dit plan de uitstoot van stikstofoxiden (NOx, waaronder we zowel NO2 als NO verstaan) inperken vooral met maatregelen naar het wegverkeer. In heel Vlaanderen geldt het wegverkeer namelijk als de belangrijkste bron.


(

ACHTERGROND
In 2013 breidt VMM zijn luchtkwaliteitsmeetnet uit met een nieuw verkeersgericht meetstation in Gent en worden de bestaande fijnstofmeettoestellen vernieuwd.
Verder neemt VMM deel aan onder meer het Europese Joaquin-project. Samen met 13 partners uit 4 landen worden beleidsmaatregelen tegen luchtverontreiniging getest op hun efficiëntie. Binnen dit Europese project investeert de VMM ook in meetapparatuur voor ultrafijn stof (UFP), omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat net deze ultrafijne deeltjes belangrijke gezondheidsschade kunnen veroorzaken.