• 10/01/2013

Interesse in EU voor methycelluloses in stijgende lijn

Methylcellulose zorgt ervoor dat de consument zich sneller verzadigd voelt.

Trefwoorden: #gelerend, #methylcellulose, #viskeus, #voedingsindustrie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Methylcellulose is een chemische stof, afgeleid van cellulose. Het is een hydrofiel, wit poeder dat niet oplost in warm, maar wel in koud water, waarin het een heldere gel vormt.

Een versie van methylcellulose wordt nu reeds in de voedingsindustrie gebruikt, als verdikkingsmiddel en emulgator. Het product draagt er ook toe bij dat de consument zich sneller verzadigd voelt. Het kreeg het nummer E461.

Een Amerikaanse firma pakt nu uit met een nieuwe variant, die afkomstig is uit dezelfde bron (zachthout) als haar bestaande product. Ze vroeg in Europa intussen de goedkeuring ervan aan als 'Novel Food'.

Dat dit dient te worden aangevraagd, is onder meer te wijten aan het gegeven dat methylcellulose in de EU nog niet lang gebruikt wordt in de voedingsindustrie: pas sedert mei 1997.

Eenmaal het fiat binnen, zou de nieuwe methylcelluloseversie gebruikt worden in ijsroom, melkdranken, koude desserts, smoothies, yoghurts, yoghurtdranken en soepen.

Een belangrijk verschil tussen de verschillende varianten methylcellulose is dat ze door hun enigszins verschillende chemische structuur bij andere temperaturen een gel vormen.


(KV) (Dow Wolff Cellulosics)