• 11/01/2013
  • |     BB

Groen: 'heropstart Doel 3 en Tihange 2 is niet zonder risico'

Groen is van oordeel dat de heropstart van Doel 3 en Tihange 2 'risicovol' is. Dat zou blijken ui een rapport van een nucleair consultant voor onder meer de Oostenrijkse overheid.

Trefwoorden: #calvo, #doel 3, #electrabel, #groen, #ilse tweer, #tihange 2, #tweer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- De internationale experte in kwestie, dr. Ilse Tweer, sluit in haar rapport een 'mogelijk falen van de reactorvaten bij de heropstart niet uitgesloten'.

Dat zou catastrofale gevolgen hebben, luidt het. Tweer wijst op de grootte van de gebreken: tot een breedte van 24 mm en 10 mm diep.

Ook de dichtheid is naar verluidt opmerkelijk: ongeveer 8.000 in het geval van Doel 3 en 2.000 in Tihange 2. De ware aard van de gebreken is dan ook nog eens moeilijk te achterhalen.

“Electrabel is bijzonder optimistisch, maar deze studie bevestigt dat een heropstart niet evident is. Indien er geen 100% duidelijkheid komt, dan moeten de reactoren definitief dicht. Met kernenergie kan en mag je geen risico’s nemen. Spelen met kernenergie is spelen met vuur”, aldus Calvo.

Het is dus afwachten wat de federale regering uiteindelijk zal beslissen. Maar voor Groen is één iets alvast duidelijk. “De oude nucleaire mastodonten blijven oplappen is geen optie. Er is een alternatief: de investeringen in hernieuwbare energie en moderne, flexibele gascentrales eindelijk alle kansen geven,” meent Calvo.

In zijn pas gepubliceerde beleidsnota erkent staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) trouwens dat de bevoorradingszekerheid kan worden verzekerd, ook bij een vervroegde definitieve sluiting van Doel 3 en Tihange 2, aldus Groen in een persbericht.

De studie werd uitgevoerd in opdracht van de Europese Groenen. Groen-Kamerlid Kristof Calvo zal het rapport overmaken aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.