• 14/01/2013

Europees onderzoek naar machtsmisbruik bij Google

Europa onderzoekt of Google de dominante positie van zijn zoekmachine misbruikt om andere diensten te promoten.

Trefwoorden: #Google, #machtsmisbruik, #zoekmachine

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Het Europese onderzoek is eigenlijk een herhaling van pas afgerond onderzoek van de Amerikaanse handelswaakhond, de Federal Trade Commission.

Er wordt vermoed dat Google zijn eigen diensten zoals kaarten, shopinformatie en vliegtuigtickets een bevoordeelde positie geeft in zijn zoekmachine en dat de concurrenten daardoor geschaad worden.

In Amerika is Google zonder straf weggekomen met dat onderzoek, maar daar ziet het in Europa niet naar uit. Joaquín Almunia, hoofd van de concurrentie in Europa is er op gebrand om bloot te leggen dat Google internetverkeer naar zijn concurrenten afleidt naar zichzelf.

“We onderzoeken nog, maar mijn overtuiging is dat Google trafiek afleidt,” zegt Almunia tegen de Britse Zakenkrant Financial Times.

En hij geeft nog meer uitleg: “Ze verdienen aan dit soort zaken, de sterke positie die ze hebben in de markt van het zoeken en dit is niet alleen een dominante positie. Ik vrees dat er ook misbruik is van die dominante positie.”

En hoewel het zoekalgoritme zelf niet in vraag stelt, gaat deze kwestie wel over de core business van Google: de zoekmachine.

Er zijn al enige tijd gesprekken tussen Google en Almunia en er wordt nog deze maand een voorstel van Google verwacht om tegemoet te komen aan de Europese eisen. Als dat niet het geval blijkt, komt er een formele klacht.

Europa onderzoekt of Google de dominante positie van zijn zoekmachine misbruikt om andere diensten te promoten. En de conclusies zullen minder mals zijn dan die van een soortgelijk Amerikaans onderzoek.


Bron: ZDNet, Jibbe Van Oost, foto: Google (serverracks Iowa)