• 16/01/2013
  • |     BB

Nieuwe samenwerking tussen Bio Base Europe Pilot Plant en nova-Instituut

De Gentse 'Bio Base Europe Pilot Plant', de pilootfabriek voor biogebaseerde processen waarvan de Vlaamse overheid veel verwacht, gaat samenwerken met het Duitse 'nova-Instituut.

Trefwoorden: #bio bas europe, #michael carus, #nova, #nova-Instituut

Lees verder

research

( Foto: KV )

ENGINEERINGNET -- De 'Bio Base Europe Pilot Plant' is in veel opzichten uniek. De onafhankelijke pilootplant kan ondersteuning bieden bij de ontwikkeling, optimalisatie én opschaling van nieuwe bioprocessen, en proefproducties draaien van producten op kilogram tot multi-ton schaal.

Dat kan doordat de plant is uitgerust om elk aspect van het bioproces in één enkele fabriek uit te voeren: van de biomassa tot het afgewerkte bioproduct. Processen als bioraffinage, fermentatie, bioconversie, groene chemie en up- en downstream processing voor het opzuiveren van het eindproduct worden uitgevoerd in de meest geavanceerde installaties.

Vooral het aspect 'opschaling' levert Vlaanderen een niet te onderschatten voordeel op: veel bioproducten en -processen halen nooit commercialisatie, doordat ze te lang binnen de onderzoeksmuren blijven, of KMO's durven de stap niet wagen bij gebrek aan toch-al-wat-grootschaliger proefruns. Via de Gentse pilootplant kan dat dus wel, althans voor biogebaseerde producten en processen.

Het management van de proefplant laat nu weten zijn aanbod uitgebreid te hebben via een nieuwe partner: het Duitse nova-Instituut. Dat is gespecialiseerd in economische en milieu-analyse van nieuwe processen, iets wat essentieel is, maar tot nu nog ontbrak in het dienstenaanbod.

'Vanaf nu kunnen bedrijven en instellingen dus rekenen op ondersteuning bij de keuze van de juiste grondstof, de levenscyclus analyse van het nieuwe product, de marketingstrategie, het ontwikkelen van een opschaalbaar proces, de productie van monsters voor applicatie-onderzoek en de proefproductie van de eerste tonnen van het product om de markt te betreden', aldus de directie van de pilootplant in een persbericht.

Managing director van het nova-instituut, Dipl.-Phys. Michael Carus: "Samen kunnen we biogebaseerde innovaties van laboratorium- tot commerciële schaal en marktintroductie ondersteunen. Techno-economische en milieu-evaluaties zijn onmisbaar voor het sturen pilootprocessen en optimalisatie-onderzoek."


ACHTERGROND
Het nova-Instituut werd in 1994 opgericht als privaat en onafhankelijk instituut. Het is gelegen in het Chemical Park Knapsack in Hürth, in het hart van de chemische industrie rond Keulen. Al meer dan 18 jaar is het nova-Instituut wereldwijd actief in het onderzoek naar toevoer van grondstoffen, techno-economische evaluatie (TEE), marktonderzoek, levenscyclus analyse (LCA), disseminatie, project management en beleidsadvies voor een duurzame, biogebaseerde economie.

LEES OOK HET UITGEBREIDE ARTIKEL in Engineeringnet Magazine
Vlaams-Nederlandse kweekfabriek voor biochemie