• 17/01/2013
  • |     BB

Vlaamse lichttechnologie onderscheiden in Abu Dhabi

Dit is Belgisch: EcoNation met innovatieve lichtkoepel verkozen tot ‘runner up’ voor de internationale 'Zayed Future Energy Prize'.

Trefwoorden: #econation, #Gijbels, #Kerncentrale Ringhals, #lightcatcher, #Quick, #Scania, #Schiphol Luchthaven, #Umicore, #Vattenfall

Lees verder

Techniek

( Foto: EcoNation )

ENGINEERINGNET -- Het bedrijf EcoNation uit Gentbrugge heeft in het Midden-Oosten nipt géén 'groene' award in de wacht gesleept, maar mocht felicitaties ontvangen voor de ontwikkeling van een 'slimme' lichtkoepel die het in samenwerking met de Gent heeft ontwikkeld. De technologie is wereldwijd gepatenteerd.

De LightCatcher is een lichtkoepel in polycarbonaat waarin een spiegel is geïntegreerd die zich automatisch richt naar het meest optimale lichtpunt: vaak is dat de zon, maar het kan ook een ander punt zijn wanneer de zon achter wolken zit of door obstakels is bedekt.

De spiegel vangt het daglicht op en dat licht wordt naar binnen gereflecteerd, gefilterd en versterkt in een lichtschacht, waarna het netjes in het gebouw verspreid wordt.

Volgens EcoNation levert dat een schitterend resultaat op: gemiddeld tien uur per dag levert de koepel licht in overvloed aan een zone van liefst 60 tot zelfs 120m² op de vloer. Volledig gratis uiteraard.

De 'Zayed Future Energy Prize' bekroont de meest duurzame energieoplossingen wereldwijd, maar staat te boek als één van de meest mondiale prijzen in zijn soort. Bedrijven uit alle hoeken van de wereld nemen deel aan de competitie.

Voor EcoNation is het niet de eerste, maar veruit de meest prestigieuze onderscheiding, stelt het bedrijf. Het bedrijf heeft al een hele reeks klanten, waaronder Umicore, Scania, Schiphol Luchthaven, Quick, Vattenfall, Kerncentrale Ringhals, Gijbels en diverse overheidsinstanties.