• 23/01/2013
  • |     BB

Electrabel schrapt 245 jobs in kader 'gedwongen' besparingsplan 2013

Electrabel over zijn nieuwe besparingsplan: 'In België hebben politieke beslissingen hebben belangrijke impact gehad op onze activiteiten'. Alleen al in 2013 moet er 130 miljoen bespaard worden

Trefwoorden: #electrabel, #gdf suez

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel, CEO Sophie Dutordoir )

ENGINEERINGNET.BE -- Zoals in december 2012 aangekondigd, heeft GDF Suez beslist om in de periode 2012-2015 wereldwijd een kostenvermindering van 3,3 miljard euro door te voeren, waarvan 1,1 miljard in Europa.

Daarbij komt nu ook Electrabel in het vizier. In een officieel persbericht neemt Electrabel geen blad voor de mond, en verwijst ter verantwoording van zijn nieuwe besparingsplan rechtstreeks naar 'regulatoire en politieke beslissingen' in België.

We citeren letterlijk uit de persmededeling: 'De energiesector wordt geconfronteerd met grote veranderingen en wordt, zeker in Europa, getroffen door een moeilijke economische conjunctuur. In België hebben meerdere regulatoire en politieke beslissingen een belangrijke impact gehad op de activiteiten van Electrabel.'

'Het gaat onder meer om de verdubbeling van de nucleaire bijdrage die vandaag 550 miljoen euro bedraagt, maatregelen die leiden tot de sluiting van de centrales Ruien en Awirs 5, de invoering van injectietarieven ten laste van de producenten, de wijzigingen aan het systeem van groene stroomcertificaten of nog de bevriezing van de variabele prijzen'. En uiteraard liggen de nucleaire centrales Doel 3 en Tihange 2 nog altijd stil, wat ook geen geld in het laatje brengt.

'Om zich aan te passen aan deze nieuwe context, heeft de Groep GDF Suez in december 2012 aangekondigd dat hij wereldwijd een kostenvermindering wil doorvoeren van 3,5 miljard euro in de periode 2012-2015, waarvan 1,1 miljard euro in Europa'.

Gisteren (22 januari 2013) heeft Electrabel zijn deel van de besparingen via een 'performantieplan' voorgesteld aan zijn Belgische ondernemingsraad. De bedoeling daarvan is naar verluidt de efficiëntie op alle niveaus van de organisatie te verbeteren. Tegen eind 2013 voorziet Electrabel naar eigen zeggen een besparing van 130 miljoen euro ten opzichte van 2011.

Daarvoor wil de onderneming diverse ingrepen doorvoeren. Het merendeel van de inspanningen zal gerealiseerd worden door de werkingskosten te verlagen, waaronder een vermindering van de personeelskosten met 245 werknemers in 2013.

Dat zal, aldus Electrabel, gebeuren zonder naakte ontslagen, maar 'via natuurlijke afvloeiingen, het niet verlengen van contracten van bepaalde duur en eindeloopbaanmaatregelen'.

Het moge duidelijk zijn: Electrabel voelt zich 'geviseerd', en sluit zijn mededeling af met de woorden: ' Electrabel is meer dan ooit vastbesloten om haar eigenheid te verdedigen: die van een duurzame, lokale, geëngageerde speler ten dienste van al zijn klanten'.