• 07/02/2013
  • |     BB

Raad voor de Mededinging beschuldigt Electrabel van machtsmisbruik

Volgens de Raad voor de Mededinging heeft Electrabel zich tussen 2007 en 2010 schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. In een reactie betwist het bedrijf dit 'formeel en categoriek'.

Trefwoorden: #auditoraat, #de tijd, #electrabel, #elia, #machtsmisbruik, #raad van mededinging

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De krant De Tijd pakte vandaag uit met het nieuws dat het Auditoraat van de Raad voor de Mededinging Electrabel er in een rapport van beschuldigt misbruik te hebben gemaakt van zijn 'dominante positie' op de Belgische markt om de groothandelsprijzen van energie te manipuleren. Dat zou tussen 2007 en 2010 een schade van in totaal 40 tot 56 miljoen veroorzaakt hebben, weet de zakenkrant.

Het rapport van het Auditoraat volgt op een vroeger onderzoek door de energiewaakhond CREG in 2009. CREG stelde zich toen al vragen bij prijspieken die eind 2007 en begin 2008 opdoken op de Belpex-stroommarkt.

Volgens het rapport van het Auditoraat zouden die opgetreden zijn doordat Electrabel bewust productiecapaciteit inhield om de prijzen op de Belpex-groothandelsbeurs kunstmatig op te drijven.

Daarnaast zou Electrabel zich ook bezondigd hebben aan fictieve verkopen en dubbel gebruik van de tertiaire reserves in de periode 2006-2007. Tertiaire reserves worden door Elia op de Belpex gekocht om het net in balans te houden. Electrabel zou onbestaande reserves verkocht hebben, en bepaalde zelfs tweemaal.

Het nieuws was nog niet koud, of Electrabel liet in een officiële reactie weten de beschuldigingen 'formeel en categoriek' te betwisten.

Het bedrijf stelt in de mededeling 'steeds gehandeld te hebben om bij te dragen tot het behoud van het evenwicht op het net', en 'betwist categoriek de beschuldiging als zou zij de marktprijzen gemanipuleerd hebben door het achterhouden van productiecapaciteit'.

Voor wat de klanten betreft, benadrukt Electrabel dat hun factuur geenszins beïnvloed werd door prijspieken die zich vijf jaar terug 'occasioneel hebben voorgedaan in België en elders in Europa'.

Electrabel verklaart verder haar volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van het Auditoraat, en sluit af met de mededeling 'haar argumenten te zullen laten gelden in het kader van de tegensprekelijke procedure die volgt op de neerlegging van het rapport'.


foto: Elia, controlekamer van waaruit het elektriciteitsnet in balans wordt gehouden.