• 13/02/2013

Belgische bedrijven hebben al technologie voor schaliegaswinning in huis

Indien er in België schaliegaswinning komt, hebben alvast enkele van onze bedrijven bepaalde technologieën in huis. Dat meldt de Carbon Energy Club. Helemaal van nul vertrekken we dus niet.

Trefwoorden: #'fracken', #Applitek, #Barco, #Carbon Energy Club, #Ipcos, #ocas, #schaliegas, #shell

Lees verder

research

( Foto: Statoil, Helge Hansen, boorinstallatie schaliegas in VS )

ENGINEERINGNET. BE -- In de media is de afgelopen weken druk gespeculeerd over de interesse die een aantal olie- en gasbedrijven – waaronder gigant Shell - aan de dag leggen om naar schaliegas te gaan proefboren in de Kempen en Wallonië.

De Carbon Energy Club (van Agoria) laat weten dat enkele van zijn leden al technologie ontwikkeld hebben en deze bijvoorbeeld al in de VS uitleveren.

Dat betekent dat er dus alvast een basis is, zij het beperkt, van spelers met kennis van zaken over de techniek en de markt, waarmee kan gepraat worden voor verdere stappen.

De club citeert bijvoorbeeld Applitek. Dat bedrijf bouwt zeer precieze apparatuur voor het meten van verschillende chemische parameters in vloeistoffen en gas tijdens het 'fracken'.

Barco van zijn kant visualiseert en simuleert gasvelden en boringen in 3D tijdens de exploratiefase en het geologisch onderzoek.

En bedrijven zoals Ipcos - gespecialiseerd in software om het productierendement van boorputten te verhogen - en OCAS (materiaalonderzoek) onderzoeken momenteel volop hoe zij hun producten en diensten kunnen aanpassen aan de specifieke vereisten.

De Carbon Energy Club liet al in een mededeling weten dat ze positief staat tegenover de belangstelling van internationale energiegroepen voor de potentiële schaliegasvoorraden in ons land.

'Dat kan nieuwe jobs opleveren in de industrie', stelt de club, 'maar het moet wel op een ecologisch verantwoorde manier gebeuren'. Of dat effectief zonder milieuschade kan, wordt momenteel overigens volop onderzocht in Nederland en Duitsland.

De club roept de overheden alvast op om het onderzoek naar schaliegaswinning via een soepel vergunningsbeleid mogelijk te maken.


(BB, broninfo: Agoria)

LEES OOK
Shell plant (mogelijk) proefboringen naar Belgisch schaliegas