• 25/02/2013
  • |     BB

Vlaamse Visys en Amerikaanse Key Technology smelten samen op Nasdaq

‹Dit was Belgisch›: Vlaamse investeringsfondsen verkopen bouwer van visiesystemen aan Key Technology in de VS. Weerom een stukje Vlaamse hightech dat in buitenlandse handen komt...

Trefwoorden: #key technology, #sorteersystemen, #visiesystemen, #visys

Lees verder

Nieuws

( Foto: Visys/Key Technologies )

ENGINEERINGNET.BE -- Visys, een gespecialiseerd bouwer van laser- als cameragebaseerde sorteerapparaten voor de voedings- en recyclageindustrie, wordt onderdeel van de Amerikaanse onderneming Key Technology. Dat meldt de firma in een persbericht.

Key Technology is een wereldwijd opererende producent van automatiseringssystemen voor de voedingsindustrie, waaronder – zoals het Hasseltse Visys – digitale sorteermachines en transport- en verwerkingssystemen.

Het vrij jonge Limburgse bedrijf - opgericht in 2004 - was in handen van het management en een aantal investeringsfondsen, waaronder LRM, Allegro Investment Fund en PMV. De vroegere eigenaars behouden in de nieuwe constructie een belang van 10%.

Frank Zwerts, CEO van Visys, wordt President EMEIA en krijgt een zitje in de Raad van Bestuur van Key. Bovendien zullen 'de overige managers en eigenaars strategische functies invullen binnen de nieuwe organisatie vooral wat betreft de technologische roadmap'.

Jack Ehren, President en CEO van Key Technology:“Visys behoudt haar operationele basis in Hasselt en zal binnen de groep fungeren als een Center of Excellence in visietechnologie. Het managementteam en de geavanceerde technologieën van Visys zijn erg complementair met onze eigen groeivisie."

De totale waarde van de transactie wordt op het moment van samengaan geraamd op 21 miljoen dollar.


COMMENTAAR
De overname biedt Visys ongetwijfeld een buitenkans om door te groeien via een belangrijke marktspeler die al over een wereldwijd distributienetwerk beschikt. De schaduwzijde is dat door de overname er weer een stukje in Vlaanderen ontwikkelde toptechnologie naar het buitenland verdwijnt.
Internationale groepen en concerns lijken steeds meer aan 'cherry picking' te doen. In de hightech-sector was dat bijvoorbeeld eind vorig jaar het geval met LMR (Leuven Measurement Systems), ingelijfd door Siemens, en in april 2012 met Gatewing, overgenomen door het Amerikaanse Thrimble, om er voor het vuistje enkele te noemen.

REACTIE
In een commentaar op dit stuk betreurt Jeffrey Alenus, commercieel directeur van LRM, onze mening dat 'weer een stukje Vlaamse technologie in buitenlandse handen valt': "We leven in een geglobaliseerde wereld en met de overname/fusie creëren we een wereld marktleider. Hasselt wordt het 'center of excellence' voor visietechnologie binnen de groep en de aandeelhouders van Visys worden de grootste aandeelhouder van de nieuwe beursgenoteerde groep'.

ACHTERGROND
Visys werd opgericht in 2004 en is een ontwikkelaar van digitale sorteeroplossingen voor de wereldwijde voedingsverwerkende- en recyclagenijverheid. Visys’ sorteermachines zijn een efficiënt en veilig, geautomatiseerd alternatief voor manuele sortering en voor detectie en verwijdering van vreemde voorwerpen zoals glas, plastic en metaal uit productstromen. In de voeding worden de machines gebruikt voor het sorteren van noten, vruchten, groenten, aardappelproducten en zeevruchten in vers, bevroren of gedroogde toestand. Het bedrijf opereert vooral op de Europese markten.