• 28/02/2013
  • |     BB

Electrabel vormt Brugse Herdersbrug-centrale om tot piekeenheid

Electrabel kondigt intentie aan om Herdersbrug-centrale in Brugge om om te bouwen tot piekeenheid met totaal vermogen van 320MW. De turbujets- en gasturbine-centrales in Drogenbos gaan toe.

Trefwoorden: #drogenbos, #electrabel, #herdersbrug, #steg

Lees verder

nieuws

( Foto: Electrabel, Herdersbrug )

ENGINEERINGNET.BE -- Electrabel schuift met zijn productiepark voor elektriciteit in België. De markt is veranderd, aldus het bedrijf, niet alleen het wettelijke kader, maar ook de manier waarop de productiemiddelen het meest efficiënt worden ingezet.

'De toename van hernieuwbare energiebronnen in het Europese productiepark hebben er toe geleid dat de nood aan piekeenheden - centrales die flexibel zijn en kunnen worden ingeschakeld op momenten dat de hernieuwbare energiebronnen niet beschikbaar zijn - sterk is toegenomen', aldus Electrabel in een mededeling.

In dat kader kondigt Electrabel aan dat het in 2014 zijn STEG-centrale Herdersbrug in Brugge zal ombouwen een piekeenheid met een totaal vermogen van 320MW. Dat komt neer op een gedeeltelijke sluiting: om Herdersbrug continu operationeel te houden is een 30-tal mensen nodig, maar om een 'stand-by' piekcentrale te bemannen, slechts een drietal.

Bovendien zullen ook Electrabel's oudste installaties, de turbojets ( 210MW) en de gasturbine (48MW) in Drogenbos definitief sluiten vanaf het moment de piekcentrale in Herderbrug in 2014 operationeel wordt. De mededeling volgt op de aangekondigde sluiting van nog een andere energiecentrale: die van Les Awirs in het Luikse.

En mogelijk worden nadien ook de twee overblijvende installaties in Drogenbos, een stoom- en gasturbinecentrale, omgebouwd tot piekcentrales. Die beslissing zal genomen worden 'in functie van de noden van de energiemarkt'.

'Conform de geldende wettelijke bepalingen zijn de CREG, de federale overheidsdienst Economie en Elia op de hoogte gebracht ', aldus de onderneming.