• 14/03/2013

Wat ervaren bedrijven als de tien meest hinderlijke EU-regels?

Wat ervaren bedrijven en vooral kmo's in de Europese Unie als het toppunt van bureaucratische rompslomp? Op nummer 1 staat REACH, de regelgeving rond chemische stoffen, zo blijkt.

Trefwoorden: #agoria, #eu-regels, #reach

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET -- De Europese Commissie heeft de resultaten bekendgemaakt van een enquête die ze in 2012 had gehouden om de meest hinderlijke Europese wetgeving voor het bedrijfsleven, in het bijzonder kmo’s, in kaart te brengen.

Aan de deelnemers werd verzocht hun mening te geven over de manier waarop Europa volgens hen kan helpen om bureaucratie te vermijden.

Meer dan 1.000 bedrijven namen aan de bevraging deel. De meest belastende EU-wetgeving heeft volgens hen betrekking op de volgende domeinen:

1. REACH (registratie, beoordeling, autorisatie en beperkingen m.b.t. chemische stoffen)
2. BTW
3. Productveiligheid en markttoezicht
4. Erkenning van beroepskwalificaties
5. Overbrenging van afvalstoffen - kaderwetgeving afvalstoffen - lijst van afvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen
6. Arbeidsmarkt
7. Gegevensbescherming
8. Arbeidstijd
9. Controleapparaten in het wegvervoer (voor rij- en rusttijden)
10.Procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten (overheidsopdrachten voor werken, leveringen en dienstverlening)

De Europese Commissie zal nu 'de gedetecteerde bekommernissen verder onderzoeken in het kader van haar programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving'.

Dit programma toetst het Europees regelgevend kader op lasten, lacunes en tekortkomingen, met als doel de wetgeving te evalueren en indien nodig te herzien.

Uiterlijk in juni 2013 zal de Commissie opvolgingsmaatregelen aankondigen, waarbij rekening zal worden gehouden met reeds lopende wetgevingsprocedures.


(bron: Agoria)