• 20/03/2013
  • |     BB

Nieuwe techniek voorspelt hoeveel energie uit hout te winnen valt

In zijn masterproef bepaalde bio-ingenieur Hans Van Lommel van de UGent de hoeveelheid verkrijgbare energie uit hout aan de hand van zogenaamde 'nabij-infrarood hyperspectrale beeldvorming'.

Trefwoorden: #bio-ingenieur, #hans van lommel, #masterproef, #ugent

Lees verder

Techniek

( Foto: Scriptie vzw )

ENGINEERINGNET.BE -- Door de stijgende vraag naar energie en de slinkende brandstofreserves wint hout opnieuw terrein als energiebron. Om efficiënt energie uit hout te winnen, is het belangrijk te weten hoeveel energie er uit een houtsoort kan worden gehaald.

Maar Europa kampt nu al met een tekort aan hout: in 2030 zou er 1.372 miljoen m³ hout nodig zijn om de vraag naar energie te dekken, terwijl men de beschikbare hoeveelheid op 1.056 miljoen m³ schat.

In zijn masterproef bepaalde bio-ingenieur Hans Van Lommel van de UGent de hoeveelheid verkrijgbare energie uit hout aan de hand van zogenaamde 'nabij-infrarood hyperspectrale beeldvorming'.

Bij die techniek wordt hout belicht met nabij-infrarood licht, waarbij de houtmoleculen een hoeveelheid licht zullen reflecteren.

Op basis van die hoeveelheid kan men, in combinatie met technieken om de structurele en energetische eigenschappen van het hout te bepalen, de energie-inhoud van het hout gaan berekenen.

De chemische samenstelling van het hout speelt een grote rol in de energie-inhoud. Hout bestaat uit drie hoofdbestanddelen: cellulose, hemicellulose en lignine. Vooral dat laatste bestandsdeel kent een hoge verbrandingswaarde. Hout dat veel lignine bevat zal dus meer energie opleveren.

Van Lommel paste deze techniek toe op inheemse houtsoorten. Zijn studie toont aan dat snelgroeiende soorten zoals wilg, populier en naaldhout meer verbrandingsenergie opleveren dan traaggroeiende soorten zoals eik en es.

Snelgroeiende soorten zijn dus erg geschikt om energie op te wekken omdat ze een hogere energie-inhoud hebben en sneller groeien. Traaggroeiende soorten zijn op hun beurt meer geschikt om als brandhout in houtkachels te gebruiken, vermits ze bij verbranding hun warmte trager en dus langer afgeven.

De voorspellingen bieden perspectieven voor de toekomst. Door de nieuwe techniek kan men sneller voorspellen hoeveel energie uit hout te winnen valt. Zo wordt het mogelijk om een selectie te maken en de beste bomen te gebruiken om boomsoorten te kweken die meer energie opleveren.

Hans Van Lommel deed vorig jaar mee aan de Vlaamse Scriptieprijs.


ACHTERGROND
Engineeringnet.be werkt actief samen met Scriptieprijs.be om de vermijden dat waardevolle eindwerken en onderzoekswerk van studenten na hun studies alleen nog stof zouden verzamelen in duffe archiefkasten. De bovenstaande scriptie is daar een mooi voorbeeld van.

Stuur ook jouw scriptie in voor deelname en maak kans op 2.500€ !
Meer info op www.scriptieprijs.be

LEES OOK
Scriptie vzw: 35.000 scripties mogen niet verloren gaan!(+video)