• 27/03/2013
  • |     BB

Bijna helft werkgevers bereid elektriciens zonder diploma aan te werven

Goede motivatie is voor Belgische werkgevers belangrijker dan diploma. Bedrijven zijn best bereid nieuwe werknemers zelf op te leiden, maar klagen over gebrek aan basiskennis en ervaring.

Trefwoorden: #de wandeler, #elektra, #elektricien, #elektrotechniek, #opleiding, #vormelek

Lees verder

HR

( Foto: Geysen )

ENGINEERINGNET.BE -- Uit een bevraging bij een 100-tal Belgische bedrijven uit de elektrotechnische sector blijkt dat 43% van de werkgevers een diploma niet essentieel vindt om een elektricien in dienst te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Vormelek, het opleidingsinstituut voor elektriciens en elektrotechnici.

55% van de bevraagden vindt dat een diploma wel degelijk nodig is voor bepaalde functies, maar voor andere volstaan een basiskennis elektriciteit en voldoende motivatie.

Over de hele lijn wordt motivatie veel hoger ingeschat dan een diploma, zo blijkt. 75% vindt dit zelfs 'een onontbeerlijke eigenschap'. Hilde De Wandeler, directeur van Vormelek: “Voor ons is dat een teken dat er nog steeds een groot tekort is aan elektriciens."

"Bedrijven zijn daardoor inschikkelijker ten aanzien van potentiële werknemers om toch voldoende mensen aan te kunnen werven. Maar het toont ook aan dat bedrijven bereid zijn om nieuwe mensen zelf op te leiden.”

Wat de bedrijfsleiders wél dwars zit, is het manifeste gebrek aan praktische basiskennis elektriciteit en ervaring: 60% vindt dat een remmende factor bij de aanwerving.

Om tegemoet te komen aan de verzuchting van vele werkgevers dat heel wat nieuwe arbeiders praktijkkennis en vaardigheden missen, biedt Vormelek sinds begin dit jaar 4 korte praktische opleidingen om de nodige basiskennis bij te spijkeren.

Er wordt naar verluidt momenteel volop gewerkt aan de uitbouw van een groter aanbod van korte basisopleidingen.


ACHTERGROND
Vormelek is het opleidingscentrum voor alle werkgevers en werknemers in de sector PSC 149.01 (elektriciens: installatie & distributie. De Vormelek-opleidingen worden gratis aangeboden aan bedrijven die arbeiders uit de sector PSC 149.01 tewerkstellen.