• 27/03/2013
  • |     BB

Een derde van alle Europese ‹Green Light Awards› naar Belgische bedrijven

Drie Belgische bedrijven nemen internationale Green Light Award 2013 in ontvangst. Daarmee stamt niet minder dan een derde van de negen winnaars uit ons land.

Trefwoorden: #ab inbev, #brussels airlines, #envon, #gijbels, #green light award, #inbev, #relighting

Lees verder

Nieuws

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE – Het moet zijn dat er flink wat kennis over energetische technologie in België aanwezig is. Van de negen Green Light Awards die de Europese Commissie dit jaar uitreikte, gingen er niet minder dan drie naar Belgische ondernemingen: Brussels Airlines, Mathieu Gijbels en AB Inbev.

De Green Light Awards zetten jaarlijks de belangrijkste projecten van over heel Europa in de kijker.

Patrick De Meuter, Purchase & Facility Manager van Brussels Airlines: “We investeren in talrijke initiatieven zowel met betrekking tot onze vluchtoperaties als tot onze bedrijfsinfrastructuur. Dankzij ons relighting project is het energiegebruik van Brussels Airlines van 850.000kWh per jaar gedaald naar 280.000kWh."

"Wat deze cijfers helemaal sterk maakt, is dat de lichtopbrengst op de werkvloer is gestegen van 250 naar 350 LUX en dat onze onderhoudskost tegelijk nog eens sterk is teruggelopen. Door het groter aantal lichtpunten is de lichtkwaliteit ook vele beter. Mensen hebben minder last van schaduw als ze aan de vliegtuigen werken.”

Eenzelfde verhaal Mathieu Gijbels. Jan Tegenbos: “Vroeger verbruikte onze verlichting jaarlijks meer dan 89.000kWh. Na een relighting project was dat nog amper 17.500kWh. Ons energieverbruik ging dus maar liefst met 80% naar beneden terwijl het lichtniveau op de meeste plaatsen met 30% steeg."

Voor beide energieprojecten tekende het - ook al Vlaamse - ingenieursbureau Encon. Manager Contracting Davy Breuls: "Ook al zijn relightingprojecten vaak zeer rendabel en verdienen ze zichzelf verrassend snel terug, toch aarzelen heel veel bedrijven nog altijd."


FOTO
Vlnr: Jan Tegenbos (Mathieu Gijbels), Davy Breuls (Encon), Patrick De Meuter (Brussels Airilines).

ACHTERGROND
Encon is een studiebureau gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van energieprojecten voor bedrijven. Het is actief in heel Europa en heeft kantoren in Genk, Aartselaar en Nederland.