• 08/04/2013

TU Delft ontwerpt windturbine zonder wieken (+video)

Geen draaiende onderdelen dus nauwelijks slijtage en lagere onderhoudskosten, dat zijn de voordelen van de nieuwe windturbine EWICON. Maar wat is nu de opbrengst aan stroom?

Trefwoorden: #energie, #Mecanoo architecten, #opwekken, #TUDelft, #windmolen, #windmolen zonder wieken

Lees verder

Techniek

( Foto: Mecanoo architecten )

ENGINEERINGNET -- Het doet denken aan een reusachtige Ipad, maar EWICON is toch echt bedacht om energie op te wekken. Een stalen raamwerk omhult een frame van horizontale buisjes. In dit frame worden geladen druppeltjes gecreëerd die de wind vervolgens wegblaast. De beweging van de druppeltjes wekt elektriciteit op.

EWICON is een uitvinding van Dhiradj Djariam die in 2008 op dit model promoveerde aan de Technische Universiteit Delft.

Onlangs plaatste de universiteit een 'mock-up', dat werd gemaakt door Mecanoo architecten, voor het gebouw van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Dit proefmodel werkt nog niet omdat er anders een spanning van 50.000 tot 100.000 volt op staat en het dus streng beveiligd moet worden.

Voordeel van dit type is dat het geen draaiende onderdelen heeft, zodat er veel minder slijtage is en het dus ook minder geld voor onderhoud kost. Daarbij maakt de turbine nauwelijks geluid en is er ook geen slagschaduw zoals bij een normale windmolen.

De turbine is dan ook goed geschikt voor installatie op zee of in de stad, bijvoorbeeld op het dak van een hoog gebouw.

Djariam stelt dat een EWICON net zoveel stroom opwekt als een gewone windmolen met dezelfde oppervlakte. EWICON staat voor Electrostatische Windenergie Convertor.

De techniek is verder ontwikkeld door TU Delft in een consortium met Wageningen UR en Nuon, Medspray, Stanmax en Volker Wessels in het kader van een economie-ecologie-technologie overheidsprogramma.

Voor doorontwikkeling van de EWICON is TU Delft nog op zoek naar financiering.

In dit filmpje is te zien hoe de nieuwe windturbine werkt.


(LH)

Video: