• 17/04/2013

Eurostat bevestigt: Belgische uurloonkosten hoogste in eurozone

België qua uurloonkost duurste land in eurozone en na Zweden tweede duurste in EU. Dat blijkt uit een vijfjaarlijks onderzoek van Eurostat.

Trefwoorden: #Agoria, #belgië, #europa, #Eurostat, #loonkost

Lees verder

Nieuws

( Foto: Studsvik )

ENGINEERINGNET.BE -- Op basis van de vijfjaarlijkse ‘Enquête naar de arbeidskrachten’ en de door de lidstaten meegedeelde gegevens berekent Eurostat voor de 27 EU-landen plus Noorwegen de uurloonkosten in de hele economie en per sector.

De eerste resultaten voor 2012 werden onlangs gepubliceerd. Het zal niemand verwonderen dat de Belgische loonkosten in de meeste grote sectoren tot de hoogste in Europa behoren.

Voor de hele marktsector zijn de loonkosten enkel in Noorwegen en Zweden hoger dan bij ons. In de eurozone is België bijgevolg het duurste land en in de EU het tweede duurste land na Zweden.

De Belgische loonhandicap bedraagt 30% t.o.v. van het gemiddelde van de eurozone en 41,7% t.o.v. het gemiddelde van de EU.

In de industrie, die een groot deel van haar producten exporteert en dus ook concurrentiegevoeliger is, zijn we ook de duurste na Noorwegen en Zweden. Hier bedraagt het verschil t.o.v. het gemiddelde 29% resp. 43,4%.

In de bouw en de diensten zijn we ook het duurste land in de eurozone. Hier zijn de loonkosten in Denemarken ook hoger dan bij ons.


(bron: Agoria)