• 19/04/2013

Brits Energie Instituut selecteert Nederlands afval-tot-energie systeem

Energy Technologies Institute kiest voor drie bedrijven, waaronder het Nederlandse Royal Dahlman, om de meest economische en efficiënte 'afval-tot-energie installatie' te ontwerpen.

Trefwoorden: #afvalscheiding, #afvalverwerking, #energieopwekking, #Energy Technologies Institute, #gasreiniging, #Royal Dahlman, #vergassing

Lees verder

Nieuws

( Foto: Royal Dahlman )

ENGINEERINGNET.NL -- De twee concurrenten zijn Advanced Plasma Power (APP), met een proefproject dat 6 MW elektra opwekt en Broadcrown Ltd, wiens demonstratiefabriek 2 MW aan elektra kan leveren. De voorgestelde demonstratie-installatie van Royal Dahlman heeft een elektrisch vermogen van 7 MW.

Het Britse Energie Instituut (ETI) selecteerde deze ontwerpen aan de hand van de volgende criteria:
- Iintegratie van afvalscheiding, vergassing, gasreiniging en energieopwekking
- Brits afval als brandstof
- Technologie die commercieel haalbaar is op een vijf tot twintig MW-schaal
- Een totaal netto elektrisch rendement van minimaal 25%

Over tien maanden zal ETI het winnende ontwerp kiezen, resulterend in de bouw van de proeffabriek. Hiervoor is 2,8 miljoen pond beschikbaar. Doel is om de gekozen installatie in 2016 operationeel te hebben, en deze maximaal vier jaar als testfaciliteit te laten draaien.

Achterliggend idee is om een fabriek te ontwikkelen die minimaal netto 25% van het afval naar energie omzet. Tot nu toe ligt het resultaat bij bestaande centrales lager dan dit percentage.

Royal Dahlman heeft een installatie ontworpen die de MILENA-vergassingstechnologie en de OLGA-gasreinigingstechnologie (teer verwijdering) combineert. Beide zijn gepatenteerde uitvindingen van Energieonderzoek Centrum Nederland en die verder ontwikkeld zijn in samenwerking met Royal Dahlman.

Dit systeem produceert een schoon gas met een hoog methaan gehalte. De grote energetische waarde maakt het mogelijk het gas te gebruiken in een efficiënte stoom- en gascentrale.
Als hoofdaannemer voor dit project leidt Royal Dahlman een team van Britse, Zwitserse, Amerikaanse en Nederlandse partners.

ETI is een publiek privaat partnerschap tussen BP, Caterpillar, EDF, E.ON, Rolls-Royce, Shell en de Britse overheid. Het zet projecten op die de ontwikkeling versnellen van schone en betaalbare technologieën om zo de Britse doelstelling ten aanzien van duurzame energie in 2050 te realiseren.


(LH)