• 24/04/2013
  • |     BB

Praktijk: hightech 3D-coördinatenmeetmachines bij VDL Steelweld

In april 2013 richtte VDL Steelweld in samenwerking met één van zijn leveranciers een kennisdag in Breda. Een schitterende gelegenheid voor een hightech blik achter de schermen.

Trefwoorden: #cmms, #coordinatenmeetmachine, #vdl, #vdl steel

Lees verder

Techniek

( Foto: Faro )

ENGINEERINGNET.NL – Een kennisdag als deze biedt inderdaad een unieke gelegenheid om te ontdekken welke technologieën worden ingezet bij het ontwikkelen van productiestraten voor onder meer de assemblage van carrosserie-onderdelen in de automotive-sector.

De automotive geldt vaak – zoals aerospace – als een voortrekker in het toepassen van hoogstaande technologieën, en dat bleek bij VDL Steel niet anders. Dat bedrijf maakt gebruik van geavanceerde technieken zoals reverse engineering en coördinatenmeetmachines (CMMs).

Bij VDL blijken CMMs blijken bijvoorbeeld buitengewoon nauwkeurige data af te leveren voor de integratie van productie en assemblage, maar ook als hulpinstrument voor de installatie en positionering van machines.

Bij grote onderdelen en meerdere uitlijningsprojecten kunnen afgekeurde exemplaren en storingstijden zeer kostbaar zijn. Door een laser tracker in te zetten kan dit tot een minimum worden beperkt.

Ook voor het inrichten van de fabriekshallen zelf voor nieuwe productielijnen staat laserscantechnologie ter beschikking. Een laserscanner maakt dan zeer gedetailleerde beelden van complexe geometrieën (zoals gebouwen) waarmee de oorspronkelijke situatie in 3D wordt vastgelegd. De verkregen data, een 3D-puntenwolk, kan men verder verwerken tot 3D-model en vervolgens digitaal inrichten (zie ook de leestip onderaan).

Het analyseren van carrosserie-onderdelen of de inspectie op de machine dan weer worden veelal uitgevoerd door mobiele meetarmen. Door een meetarm direct in de productielijn in te zetten, kan een grotere efficiëntie worden bereikt. Een meetarm met een ingebouwde Laser Line Probe maakt dan contactloze inspectie van complexe vormen mogelijk.

Men kan hiermee CAD-vergelijkingen maken en zelfs een compleet CAD-model creëeren dat bij rapid prototyping wordt gebruikt.

De nieuwstip voor dit artikel werd ons aangereikt door Faro, de CMMs-leverancier die de kennisdag met VDL Steel inrichtte.


LEESTIP
Voor wie meer wil weten over CCMs, hebben we nog een leestip over de pro's en contra's, van de hand van een Belgische ingenieur:
3D-laserscanning in België – column