• 25/04/2013

Nederlandse techneuten maken Keniaans eiland malariavrij

25 april is Wereldmalariadag en start Wageningen University een campagne om malaria milieuvriendelijk uit te roeien op het Keniaanse eiland Rusinga.

Trefwoorden: #malariamuggen, #Ubbink East Africa, #Wageningen University, #Wereldmalariadag, #zonnepaneel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wageningen University )

ENGINEERINGNET.NL -- De vier jaar durende campagne heeft tot doel om alle malariamuggen het loodje te laten leggen op dit eiland, zonder inzet van insecticiden. Om dit te bereiken worden ruim 4000 muggenvallen geïnstalleerd. Die zijn voorzien van een natuurlijke lokstof: de geurstof van zwetende mensen.

Het eiland Rusinga ligt midden in het Victoriameer en is dus een plek die veel aantrekkingskracht uitoefent op muggen.

Samen met het Duitse Biogents is een efficiënte en goedkope val ontwikkeld, die Suna-val heet: het woord voor 'mug' in de taal van de Luo-bevolking op Rusinga. De lokstof is samen met Grand Challenges for Global Health Initiative gemaakt.

Op het eiland is geen elektra om de muggenvallen in werking te zetten, vandaar dat woningen worden uitgerust met een lokaal geproduceerd zonnepaneel, twee lichtpunten en een oplaadpunt voor mobiele telefoons. Zo is het mogelijk op meerdere manieren een bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden op het eiland.

Het Nederlandse bedrijf Ubbink East Africa maakt deze zonnepanelen met inzet van de eilanders.

Momenteel is de dreigende resistentie van malariamuggen tegen insecticiden een groot probleem. Er ontstaat een vicieuze cirkel door het gebruik van nog meer en zwaardere chemicaliën wat leidt tot een nog grotere resistentie.

De Nederlandse COmON Foundation heeft geld gedoneerd aan de Wageningse universiteit voor dit project dat samen met het International Centre of Insect Physiology and Ecology (ICIPE) in Kenia is opgezet.


(LH)