• 26/04/2013
  • |     BB

4 op 10 werknemers zoeken tijdens eerste jaar alweer andere job

Belgische bedrijven moeten zich vragen stellen over hun manier van rekruteren: in het eerste jaar na aanwerving kijkt 40% van de werknemers al uit naar een andere job.

Trefwoorden: #job, #Johan Ceulemans, #sdworx, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: IMB )

ENGINEERINGNET.BE – 'Het effectieve verloop blijkt uiteindelijk op 15% te liggen, maar de intentie om de organisatie meteen te verlaten, is reëel', stelt SDWorx op basis van zijn jaarlijks onderzoek bij 5.000 werknemers.

De economische crisis heeft de tendens versterkt om nog tijdens het eerste jaar alweer ander werk te zoeken, maar ook voor 2008 keek ongeveer 30% van de nieuwe werknemers in zijn eerste jaar uit naar een andere job.

Van de totale beroepsbevolking kijkt vandaag de dag gemiddeld een op de vijf werknemers (20%) actief of passief uit naar een andere job. Opvallend is wel dat hoe hoger de anciënniteit is, hoe minder vaak uitgekeken wordt naar ander werk.

Dat pas aangeworven medewerkers meteen weer uitkijken naar ander werk, kan vooral worden verklaard door een consequente daling van de werknemerstevredenheid tijdens het eerste jaar van tewerkstelling.

Na een jaar zijn nieuwe medewerkers vaak ontnuchterd over hun groeimogelijkheden en kansen op zelfontplooiing binnen het bedrijf. Het besef groeit dat ze hun persoonlijke ambities op die bepaalde werkplek niet zullen kunnen waarmaken.

Over het algemeen gaat de Belgische sollicitant op zoek naar een job die de volgende vijf facetten bevat: zekerheid en stabiliteit, veiligheid en welzijn, kwaliteit en orde, duidelijkheid en structuur, en erkenning en aanzien.

Jobs met veel ‘verandering’ kunnen we op dit moment blijkbaar missen als kiespijn. Dat kenmerk wordt door de meeste sollicitanten als minst belangrijk ingeschaald.

Werknemers met enkel een lagereschooldiploma en sollicitanten uit Henegouwen moeten er zelfs helemaal niet van weten. Alleen studenten, jongeren onder de dertig, werknemers uit Brussel en directie- en kaderleden vinden ‘verandering’ niet onbelangrijk, maar rangschikken het kenmerk op plaats 12 van de 17 facetten die een job aantrekkelijk kunnen maken.

“Het heeft geen zin mensen in hokjes te plaatsen op basis van hun diploma, ervaring, competenties of persoonlijkheid”, zegt Johan Ceulemans. “Bedrijven moeten medewerkers meer inspraak geven door hun voorkeuren te expliciteren op vlak van jobinhoud, team en organisatie. Niet alleen bij aanwerving, maar ook voor de jaren daarna, op permanente basis.”