• 03/05/2013

Rolande LNG introduceert de eerste truck die rijdt op vloeibaar biogas

Deze Nederlandse brandstofdistributeur verkocht aan transportbedrijf Chr. Vermeer de eerste truck die in Nederland gaat rijden op vloeibaar biogas.

Trefwoorden: #Rolande LNG, #transportbedrijf, #trucks, #Vermeer, #vloeibaar biogas

Lees verder

nieuws

( Foto: Rolande LNG )

ENGINEERINGNET.NL -- Dit project is gerealiseerd in samenwerking met IVECO door een IVECO Stralis truck om te bouwen en zo geschikt te maken voor vloeibaar biogas ofwel LBG, voluit Liquified Bio Gas.

Rolande LNG levert LBG dat is gemaakt uit methaan wat wordt opgevangen bij vuilnisbelten. Daarna krijgt het gas een reinigingsbeurt en wordt het vloeibaar gemaakt door het te koelen naar -162°C. LBG kan ook afkomstig zijn van vergisting van mest of huisvuil.

Voordeel van LBG is een CO2-reductie van ruim 80% ten opzichte van fossiele brandstoffen. Daardoor mag een truck die rijdt op LBG ook de internationale milieuzones van steden binnenrijden. Ook is rijden op LBG goedkoper dan rijden op diesel en het geeft minder lawaai, tot 70%, zodat laden en lossen op veel meer tijdstippen is toegestaan.

De chemische eigenschappen van LNG en LBG zijn vrijwel gelijk, vandaar dat een truck zowel op aardgas als biogas kan rijden.

In Nederland zijn er nu nog geen tankfaciliteiten voor LBG, wat een belangrijke hindernis vormt voor de transportsector om over te stappen op deze brandstof.

Rolande LNG krijgt subsidie van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken om een netwerk van tankstations in Nederland en omringende Europese landen op te zetten, als mede voor het organiseren van de distributie, de inkoop, het vinden van klanten en het introduceren van trucks die op LBG kunnen rijden.


(LH)