• 16/05/2013
  • |     BB

Vlaamse lucht- en ruimtevaartbedrijven ambiëren groter marktaandeel

Minister-president Kris Peeters promoot Vlaamse ruimtevaarttechnologie. Dat moet de Vlaamse aerospace-sector die aan groter marktaandeel ambieert, een extra ruggensteun geven.<br>

Trefwoorden: #aerospace, #flag, #kris peeters, #le bourget

Lees verder

Nieuws

( Foto: QinetiQ Space )

ENGINEERINGNET.BE – Zoals hij al deed voor de sector van de medische uitrustingen (zie leestip onderaan over e-Health), gaat minister-president Kris Peeters nu ook in Vlaanderen ontwikkelde lucht- en ruimtevaarttechnologie meer onder de aandacht brengen.

Vandaag steldehij in dat verband een reeks innovaties voor die door 22 Vlaamse ondernemingen op de wereldvermaarde lucht- en ruimtevaartshow Le Bourget zullen worden voorgesteld.

In totaal zullen er via het Belgian Aerospace collectief zelfs 60 bedrijven uit België aanwezig zijn. Daarmee behoort ons land tot de top tien van de sterkst vertegenwoordigde landen op Le Bourget, een event dat zomaar eventjes 350.000 bezoekers trekt. Het Belgische paviljoen bevindt zich traditioneel in gezelschap van de zeer grote Franse spelers, zoals Thales, Safran en GIFAS.

Het is overigens de eerste keer dat zoveel bedrijven uit Vlaanderen deelnemen aan de vakbeurs, 'een recorddelegatie', stelt Kris Peeters. Traditioneel ligt het zwaartepunt van de industrie in Wallonië, maar de afgelopen jaren zijn in Vlaanderen diverse initiatieven genomen om een groter marktaandeel te verwerven. Zo richtte bijvoorbeeld ESA onder impuls van Innotek onlangs een incubatiecentrum op in Geel (zie leestip onderaan, met voorstelling van diverse Vlaamse start-ups).

"Vlaamse knowhow inzake lucht- en ruimtevaart vindt internationaal snel zijn weg naar de meest diverse afnemers, en het is een sector met veel groeipotentieel", aldus Peeters.

België heeft over de jaren heen een stevige positie in lucht- en ruimtevaartprogramma's weten te verwerven. Belgische bedrijven zijn bijvoorbeeld betrokken bij meerdere ESA-programma's en ontwikkelen en construeren ook onderdelen en software voor de Airbus.

In Vlaanderen omvat de totale rechtstreekse tewerkstelling, naast de werkgelegenheid voor ongeveer 3.000 personen in de zuivere productie, zowat 13.000 arbeidsplaatsen, met name in productie, onderhoudsactiviteiten en aanverwante luchthavenbedrijven.

De in Vlaanderen gevestigde aerospace-spelers hebben zich al decennia geleden verenigd in FLAG (Flemish Aerospace Group), een organisatie die veelal op de achtergrond blijft en opereert via beursdeelnames en, doordat het een gepriviligeerde partner is van de Vlaamse Overheid, via samenwerking met Flanders Investment & Trade.


ACHTERGROND
Zoals de medisch technologie, is ook 'aerospace' één van die sectoren waarin veel groeipotentieel zit: het aantal passagiers blijft continu stijgen, wat enorme technologische en ecologische uitdagingen met zich meebrengt. Stiller en groener vliegen, minder energie verbruiken, de nood aan goed opgeleid personeel en ‘smart maintenance’: dat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst. Vele van de vereiste innovaties passen perfect in het profiel van Vlaamse bedrijven, die actief zijn in zeer uiteenlopende terreinen : gaande van ‘avionics’ en het bouwen van structuren in composieten over piloottrainingen tot gedegen kwaliteitscontroles.


LEESTIP
ESA lanceerde 7de Business Incubator Centre in Geel – artikel
ESA BIC Flanders wil incubator zijn om technologieën, die oorspronkelijk in of voor de ruimtevaart werden ontwikkeld, een nieuw leven te bezorgen in meer ‹aardse› toepassingen.

Charmeoffensief van Belgische eHealth-bedrijven in Duitsland
‹Dit is Belgisch› Economische missie met Vlaamse ministers Kris Peeters en Jo Vandeurzen naar Berlijn moet Duitsers warm maken voor in België ontwikkelde medische eHealth-technologie.