• 08/05/2013

Binnenkort mogelijk EU-subsidie voor milieutechnologie aan te vragen (+video)

Dit is het laatste jaar waarin het nog mogelijk is om subsidie aan te vragen in het kader van Eco-Innovatie, een potje dat wordt beheerd door de Europese Unie.

Trefwoorden: #eco-innovation, #EU, #Europese Competitiveness and Innovation Framework Programme, #Executive Agency for Competitiveness and Innovation, #milieutechnologie, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eco-Innovation )

ENGINEERINGNET.BE -- Tussen 2008 en 2013 heeft de EU bijna 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten die innoverend zijn op het gebied van milieutechnologie. Dit potje valt onder het beheer van de Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI), dat weer deel uitmaakt van het Europese Competitiveness and Innovation Framework Programme.

Deze subsidie dekt 50% van de totale kosten van een project, de resterende financiering zullen initiatiefnemers uit andere bronnen moeten zien te halen. De EU-gelden dekken kosten voor materialen, processen, technieken en methodes die horen bij de innovatie.

Eco-Innovatie subsidieert bedrijven die innovatieve producten, diensten en processen op het gebied van milieu willen commercialiseren. Doel is zowel de EU te helpen zijn milieudoelstellingen te halen als te zorgen voor economische ontwikkeling.

Deze subsidiepot is verder opgezet om de kloof tussen onderzoek en markt te overbruggen. Het gaat om ideeën die al ver zijn ontwikkeld en een laatste steuntje nodig hebben om echt op de markt gezet te gaan worden.

Projecten die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld gericht op terugbrenging van de CO2-uitstoot, efficiënt gebruik maken van grondstoffen en het promoten van recycling. Een aantal sectoren komen in aanmerking voor het aanvragen van subsidie: recycling technologie, duurzaam bouwen, voedsel en drank, water, en het vergroenen van ondernemingen. Ook is het belangrijk dat een project geschikt is voor meerdere Europese landen. Kleine bedrijven hebben voorrang bij de toekenning van subsidie.

Sinds de lancering van dit subsidiepotje in 2008, hebben ongeveer 200 projecten geld ontvangen. Elk project heeft meerdere deelnemende partijen, zodat in totaal meer dan 650 organisaties betrokken zijn bij deze projecten.

Op 27 mei is er een informatiedag in Brussel voor bedrijven die interesse hebben in deze subsidie. Hier is advies te krijgen over hoe een goed projectvoorstel te formuleren en het biedt de kans partners te vinden uit heel Europa.

Klik hier voor meer informatie.


(LH)

Video: