• 13/05/2013

Pareltjes van innovatie & technologie: de wereld als petrischaaltje

Altran, een technologisch consultant met internationale allures, beloont via zijn 'Stichting voor Innovatie' technisch-wetenschappelijk georiënteerde projecten.

Trefwoorden: #Altran, #consultant, #innovatie, #petrischaal, #technologie

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET -- Op zich niet zo baanbrekend - met momenten vliegen de awards ons om de oren - ware het niet dat er bij de winnaars van dit jaar toch enkele pareltjes van innovatief denkwerk zitten, die we u niet willen onthouden.

En ze kunnen uiteraard ook ingenieurs en onderzoekers 'van bij ons' op ideeën brengen, wat altijd mooi meegenomen is. De wereld als petrischaaltje…

Dit jaar werden 7 landen uitverkoren, die elk een eigen thema mochten kiezen, aansluitend op hun 'lokale problematiek'. Elk van de zeven laureaten krijgt als prijs een half jaar lang ondersteuning van Altran bij de verdere ontwikkeling van zijn of haar project.

Maar dat is niet het punt: de uitstraling die Altran wereldwijd geeft aan de projecten en hun ontwikkelaars, zal ongetwijfeld een onmiskenbare invloed hebben op het verdere carrièreverloop van de (soms nog jonge) deelnemers.

Volkwagen wil 25% minder CO2 per voertuig tegen 2018
In Duitsland ging de prijs naar Volkswagen in Wolfsburg. De ingenieurs van VW willen dat alle productiesites van de groep over de hele wereld hun energie- en waterverbruik, hun afvalproductie en hun uitstoot van CO2 en solventen tijdens de productie, tegen 2018 verlagen met 25% per voertuig en per onderdeel.

De verantwoordelijken van elke fabriek ondertekenden daarvoor een akkoord. Als ze daarin slagen, zullen alle productiesites het equivalent besparen van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een stad ter grootte van Keulen.

Biochemische tests aan het bed van de patiënt
In Frankrijk werd de prijs uitgereikt aan Mejdi Nciri, een jonge Parijzenaar van 25 jaar die zijn project 'Spectroscopy 2.0' voorstelde. Hij ontwikkelt een innoverende spectroscoop die de levenskwaliteit verbetert van chronische patiënten die herhaaldelijk medische onderzoeken moeten ondergaan.

De spectroscoop is een hulpmiddel bij de medische diagnose: hij wordt geïntegreerd in een biochemische analyser en bepaalt de chemische samenstelling van een biologisch monster, bijvoorbeeld een bloedstaal.

Kenmerkend voor de Spectroscopy 2.0 zijn een meer betrouwbare biochemische analyse, de mogelijkheid om biochemische tests uit te voeren aan het bed van de patiënt en een lager kostenplaatje voor de ziekenhuizen.

België: parkeerplaatsen delen via internet
Voor België kaapten David Millan en Julien Vandeleene van Be Park de prijs weg. Be Park is het eerste internetplatform voor geautomatiseerd parkeerbeheer in België en Europa waarbij bedrijven hun parkeerplaatsen delen.

In het kader van Be Park worden ondergrondse parkeerplaatsen verhuurd volgens een flexibel model. Bovendien beheert dit platform ook de hele logistiek, met name de lokalisatie, de reservatie, de toegang en de betaling van de parkeerplaatsen.


De Belgische laureaten David Millan en Julien Vandeleene. Be Park is het eerste internetplatform voor geautomatiseerd parkeerbeheer in België en Europa waarbij bedrijven hun parkeerplaatsen delen.

Verwittigingssysteem voor metro-arbeiders
In het Verenigd Koninkrijk won de firma Bombardier de prijs met zijn TrackSafe, een systeem dat de veiligheid en productiviteit moet verbeteren van de spoorwegarbeiders.

Spoorwegbeambten moeten tijdig worden verwittigd dat er een metrostel in aantocht is, en ook de metrobestuurders moeten weten dat er zich arbeiders op de sporen bevinden. TrackSafe is een ‘sleutel-op-de-deur’-systeem dat de arbeiders en bestuurders beter signaleert en verwittigt dankzij radio-identificatie en andere toptechnologieën.

Het garandeert extra veiligheid door de spoorwegbeambten en de metrobestuurders pertinente waarschuwingssignalen te sturen in realtime. Bovendien zou het ook de rentabiliteit van het stadsvervoer kunnen verbeteren.

Goudatomen groeperen tot clusters van minder dan 1,5 nanometer
In Spanje viel Goldemar Solutions in de prijzen. Dat bedrijf heeft een luchtzuiveringssysteem ontwikkeld op basis van een technologie die het mogelijk maakt om op een stabiele manier gehelen van enkele goudatomen te groeperen tot specifieke clusterarrangementen van minder dan 1,5 nanometer.

Deze arrangementen hebben de bijzonderheid dat ze een sterke katalytische activiteit hebben in het algemeen en dat deze activiteit bestand is tegen oxidatiereacties aan omgevingstemperatuur.

Beeldherkenning voor personen met verminderde mobiliteit
In Portugal werd de prijs uitgereikt aan Wi-Go, een winkelwagentje dat personen met verminderde mobiliteit, bejaarden of zwangere vrouwen met een kinderwagen begeleidt in alle autonomie en veiligheid.

Steunend op de recentste beeldherkenningstechnologie en een sonde, volgt dit wagentje permanent de bewegingen van een persoon. Het prototype dat kan worden gebruikt in grootwarenhuizen, op luchthavens of op industriële sites, werd ontwikkeld door IS2you, een spin-off van de Universiteit van Beira Interior (UBI).

Gel met stamcellen voor de regeneratieve geneeskunde
In Italië won kandidate Fabiola Munarin, een jonge Milanese van 29 jaar die uitpakte met het project 'Gel met stamcellen voor de regeneratieve geneeskunde'.

Dat stelt zich tot doel om vetcellen te regenereren met een injecteerbare gel die stamcellen van de patiënt bevat. In een gel op basis van pectine worden stamcellen verwerkt om de zachte weefsels die minder zijn aangetast door lipoatrofie te regenereren, door in de pectinegel mesenchymateuze stamcellen te immobiliseren die zijn onttrokken aan het vetweefsel van de patiënt.

De gel kan ook prospectief worden gebruikt als vehikel en support voor andere stamcellen dan deze uit het vetweefsel (bijvoorbeeld embryonale stamcellen, stamcellen uit het beendermerg) om andere soorten weefsels te regenereren, zoals bijvoorbeeld de kraakbeen- of botweefsels.


(foto's: BASF Cropscience, Altran)
door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet