• 04/06/2013
  • |     BB

Europees onderzoek: ‹60-plussers zijn niet minder productief›

Enkele markante vaststellingen uit Europees onderzoek: Belgische 60-plussers zijn niet minder productief en nemen niet meer ziektedagen op, maar directies voeren geen aangepast beleid.

Trefwoorden: #60-plusser, #eu-osha, #osha, #zestigplus, #zestigplusser

Lees verder

HR

( Foto: Metso Minerals )

ENGINEERINGNET.BE - Het Europese agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft net de resultaten bekend gemaakt van een opiniepeiling bij werknemers uitgevoerd in heel Europa.

We pikken er voor u enkele opvallende vaststellingen voor het Belgische luik van het onderzoek uit.

Alvast opmerkelijk: slecht 3 op 10 van de Belgische werknemers vindt 60-plussers 'minder productief' dan andere – en jongere – collega's. De werknemers zelf pareren dus één van de voornaamste argumenten van veel directies en HR-managers om geen oudere werknemers in dienst te nemen.

Zes op tien werknemers is wel de mening toegedaan dat ze 'zich minder goed kunnen aanpassen' aan veranderingen op de werkvloer.

Ook markant: slechts een minderheid (37%) van de collega's vindt dat 60-plussers méér ziektedagen nemen dan andere werknemers. Eveneens een vaststelling dus die haaks staat op de heersende mening. En nog minder (19%) vindt dat hun oudere collega's onveiliger werken en meer ongelukken hebben.

De meerderheid van alle Europese werknemers samen geeft aan er zich van bewust te zijn dat de vergrijzing een probleem wordt tegen 2020. Toch zegt maar 1 op 8 dat ze weet heeft van initiatieven door het management om oudere werknemers te ondersteunen.

Idem in België: ongeveer één op negen werknemers is zich in ons land bewust van programma’s of een beleid op hun werk ter ondersteuning van oudere werknemers die willen blijven werken tot aan - of langer dan - hun pensioengerechtigde leeftijd. De directies blijven wat dat betreft dus in gebreke.

Bovendien ziet de meerderheid - 6 op 10 – wel degelijk het nut in van de invoering van zulk een beleid door de directie, maar ongeveer de helft stelt dat 'het onwaarschijnlijk is dat het aantal werknemers ouder dan 60 jaar zal toenemen op hun werk tegen 2020'. Ze verwachten dus niet dat het management zijn kar zal keren.

Wanneer de vraag werd gesteld aan werknemers in België om te kiezen uit een lijst met zes mogelijke oorzaken van werkgerelateerde stress, gaf twee derde van de werkers herstructurering of werkonzekerheid aan (66%), gevolgd door het aantal werkuren of werklast (60%).

Dit is gelijkaardig aan het Europees gemiddelde, waar 72% van de Europese werknemers herstructurering of werkonzekerheid aangaven als meest voorkomende redenen van werkgerelateerde stress, vóór andere mogelijke oorzaken zoals pesten of intimidatie.


ACHTERGROND
In 2012 werden in België van 6 tot 14 december 551 telefoongesprekken gevoerd met voltijds en deeltijds werknemers en zelfstandigen ouder dan 18 jaar als onderdeel van een ad hoc enquête die specifiek werd samengesteld om gegevens te verzamelen over dit onderwerp.