• 05/06/2013
  • |     BB

Ernst & Young: ‹Amper 17 nieuwe jobs per buitenlands investeringsproject›

Het was al langer een probleem, maar in 2012 kende de jobcreatie dankzij nieuwe buitenlandse – veelal kleinschalige - investeringen een absoluut dieptepunt: 17 nieuwe banen per project.

Trefwoorden: #buitenland, #ernst, #ernst&young, #investering

Lees verder

HR

( Foto: Open Wervendag )

ENGINEERINGNET.BE – Investeringen van buitenlandse origine leveren steeds minder jobs op. Dat is één van de conclusies die Ernst & Young trekt uit zijn studie 'Barometer van de Belgische Attractiviteit'.

'Niet alleen was de jobcreatie al heel laag, vergeleken met 2012 daalt ze nog met 18%, tot amper 17 gecreëerde jobs per project', stelt Ernst & Young. Dat is zelfs 40% (!) slechter dan het Belgische gemiddelde over de afgelopen 10 jaar.

Verontrustender nog is dat ons land met deze dalende cijfers regelrecht ingaat tegen de Europese tendens. De jobcreatie door buitenlandse investeringen in Europa steeg immers gemiddeld met 8% tot 170.434 jobs. Ook het gemiddelde aantal nieuwe jobs per project nam in Europa toe van 40 in 2011 naar 45 in 2012. Het Belgische gemiddelde ligt maar liefst 60% onder deze Europese cijfers.

Slechtste resultaat ooit
Voor 2012 werden meteen de slechtste resultaten voor ons land sinds het begin van de studie opgetekend. “Helaas liggen de Belgische cijfers in lijn met de conclusies van het perceptieonderzoek van eind maart dit jaar. Daaruit bleek al dat buitenlandse investeerders de huidige loon- en arbeidskosten als problematisch beschouwen voor de aantrekkelijkheid van ons land", meent Herwig Joosten, Managing Director Tax bij Ernst & Young.

Prof. Leo Sleuwaegen, Professor International Business Strategy aan de KU Leuven: “Het is verontrustend dat belangrijke buitenlandse bedrijven desinvesteren, terwijl de nieuwe projecten die naar ons land komen kleinschalig zijn."

Hoopgevend: greenfieldprojecten
Enigszins hoopgevend is dan weer dat 63% van de investeringen in België zogenaamde ‘greenfield’-projecten zijn.

Met 107 greenfield-projecten op een totaal van 169 directe buitenlandse investeringen blijven de nieuwe investeringsprojecten belangrijker dan loutere expansie van bestaande projecten.

Toch zijn de meeste greenfields niet arbeidsintensief, stelt Ernst & Young. Zo neemt marketing & verkoop, zakenkantoren, rep-offices (vooral in het Brusselse) ongeveer 70% voor haar rekening en daar is de jobcreatie naar verluidt 'verwaarloosbaar'.

Maatregelen broodnodig
“Ondanks deze hoge notering op de ranglijst moeten de beleidsmakers beseffen dat maatregelen noodzakelijk zijn om de competitiviteit van België en het groeitempo op lange termijn te verbeteren. Meer bepaald zouden een grondige hervorming van de arbeidsmarkt, een verschuiving van de belasting op arbeid de vooruitzichten voor de export in België kunnen verbeteren. Eveneens moet er een meer rechtszeker fiscaal klimaat komen en dient ons land structureel te besparen."

"Dat zou ook de attractiviteit van België als investeringsbestemming verhogen en bedrijven de kans bieden om hun sterke punten op het vlak van innovatie en onderzoek & ontwikkeling beter uit te spelen”, aldus nog Joosten.


OPMERKELIJK
Wallonië deed in 2012, na een dieptepunt in 2010, een opmerkelijke inhaalbeweging. Het aantal investeringen steeg van 39 naar 52. De Waalse regio realiseert daarmee het op één na beste resultaat sinds 10 jaren. Het is vooral de provincie Luik die buitenlandse investeerders wist te bekoren. Het aantal projecten steeg er van 9 naar 23.
Vlaanderen kende vorig jaar 80 buitenlandse investeringen, wat een lichte stijging is ten opzichte van de 74 in 2011.